Nad Bošnjacima se danas u bh. entitetu RS provodi sistemska diskriminacija koja za posljedicu ima ekonomski progon onih koju su se vratili svojim kućama nakon progona 1992. godine. Diskriminacija kao mirnodopska metoda za ostvarenje ratnih ciljeva o etnički čistom srpskom prostoru mora biti zaustavljena i sankcionisana prije svega od strane OHR-a, međunarodne zajednice i pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini.

 

Bošnjaci su danas bez stvarnih statusnih prava u ovom entitetu, čemu je dokaz pravoslaviziran obrazovni proces, etnički čista administracija na svim nivoima, negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca što dodatno vrijeđa žrtve - poručuje Salkić.

 

Naglašava da nema potpune slobode i sigurnosti u sistemu i okruženju u kojem se ratni zločinci slave kao heroji a njihovi zločini kao veliki ratni uspjesi.

 

- Bošnjacima nije dovoljna samo sigurnost da bi ostali na svojim ognjištima, već i statusna prava. Danas u ovom entitetu, ako ste Bošnjak, ne možete se zaposliti u Vladi entiteta, ministarstvima, lokalnim zajednicama, zdravstvu, javnim preduzećima, entitetskim agencijama i slično. Pozivam Milorada Dodika da kao predsjednik SNSD-a, koji je vodeća stranka u entitetu RS, prekine sistemsku diskriminaciju Bošnjaka u ovom entitetu. Bošnjaci su zagledani u Sarajevo jer očekuju pomoć u otklanjanju sistemske diskriminacije. Da vlast u Banjoj Luci ne provodi sistemsku diskriminaciju, Bošnjaci bi bili više zagledani u Banja Luku - naglasio je Salkić.