Roma će s karizmatičnim stručnjakom ući u novu eru, a klub je objavio da je dogovoreno da Mourinho predvodi Rimljane u narednoj sezoni.

 

Promjena u igračkom kadru sigurno će biti, a bh. javnost najviše zanima status Edina Džeke na Olimpicu.

 

Džeko nije imao dobre odnose sa Fonsecom, bili su u sukobu, zbog čega je ostao i bez kapitenske trake. Dijamant ima ugovor s Romom do ljeta 2022.godine, dakle još sezonu.

 

Kada se govori o mogućim "rezovima" u Romi, italijanski mediji bili su uvjereni da će Džeko na kraju sezone dići sidro iz italijanske prijestolnice. Dolazak "Posebnog" to bi mogao promijeniti.

 

Mourinho je nedavno želio Džeku dovesti u Tottenham, ali Roma nije bila spremna prodati napadača. Trudio se Portugalac dovesti bh. napadača dok je sjedio i na klupi Chelseaja, a Džeko nosio dres Cityja.

 

U to vrijeme mediji su tek površno izvještavali o ovom poslu, a stvar je zapravo bila izuzetno ozbiljna. Na kraju je sve propalo zbog obeštećenja, jer se klubovi nisu mogli usaglasiti o otkupnoj klauzuli koju su Plavci trebali platiti Građanima (Chelsea nudio 27, a City tražio 40 miliona KM).

 

Na kraju je Džeko završio u Rimu, a dres Plavaca zadužio je Radamel Falcao.

 

A da Mourinho izuzetno cijeni našeg golgetera potvrđuju i njegove riječi iz 2014. godine.

 

- Ako bih morao izabrati jednog fudbalera iz šampionskog tima Cityja to bi bio Edin Džeko. On nije samo strijelac. On asistira, razvlači odbranu, ne simulira, nije grub, sve što jedan napadač treba imati. Sezonu je počeo kao treći napadač i menadžer mu nije vjerovao. Ali, u odlučujućim utakmicama sezone on je bio igrač koji je napravio razliku. Brojka od 16 golova je spektakularna za trećeg napadača u ekipi - kazao je tada Mourinho.