09
Juni

PREDSTAVNICI KLUBA BOŠNJAKA PARLAMENTA FBIH POSJETILI MC SREBRENICA – POTOČARI

Published in Istočna Bosna

Predstavnici Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, entiteta u Bosni i Hercegovini, danas su posjetili Memorijalni centar Srebrenica – Potočari gdje su položili cvijeće i odali počast žrtvama genocida.

 

AA
 

Nakon toga su obišli Memorijalni centar Srebrenica – Potočari te se sastali sa direktorom Emirom Suljagićem s kojim su razgovarali o radu i projektima Memorijalnog centra.

 

Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne, kazao je da je današnja posjeta vid podrške radu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

  • Ono što je vrlo bitno naglasiti, da je osnovni razlog današnje posjete pripreme i aktivnosti vezane za obilježavanje 25. godišnjice od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Na ovaj način želimo dati punu podršku radu Memorijalnog centra Potočari i direktoru Suljagiću. Svi znamo koliki je značaj afirmacije kulture sjećanja. Zaborav je put u novi zločin, u novi genocid i ja se iskreno nadam da će država Bosna i Hercegovina učiniti da se s jedne strane sjećamo, da odajemo dužnu počast žrtvama genocida, a s druge strane, da izgrađujemo društvo mira – rekao je Duvnjak.

On je mišljenja da na državnom niovu mora postojati zakon o zabrani negiranja genocida.

 
AA
  • Bio sam 2014. godine predlagač jedinog zakona, odnosno propisa kojim se kaznom zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine kažnjava svako javno negiranje i poricanje genocida i svih pravosnažnih presuđenih zločina i ratnih i zločina protiv čovječnosti. Usvojena je tada dopuna Krivičnog zakona u kojem je predviđeno kažnjavanje negiranja genocida. Krivični zakon Fedracije BiH u sebi sadrži normu kojom se tretira negiranje genocida. Ovakva jedna norma je trebala davno biti ili treba što skorije biti i na državnom nivou – rekao je Duvnjak i dodao:
  • Nadam se da će sama Federacija BiH u budžetu otvoriti stavku na kojoj će biti posebna stavka za podršku radu i djelatnostima Memorijalnog centra.

AA

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, kazao je da je svaka posjeta i podrška radu Memorijalnog centra značajna.

  • Svaki pfening je bitan, svaka posjeta, svaki mail podrške – dodao je Suljagić.

Napomenuo je kako je u proteklom periodu relizovan niz projekata u Memorijalnom centru, piše Anadolija.

Istočna Bosna