08
Mart

Nedim Salaharević: Provalili su mi u porodičnu kuću u Vlasenici, prvi put od 1992. godine

Published in Istočna Bosna

Nedim Salaharević, kome su brat i otac ubijeni u zloglasnom logoru Sušica, jučer je ispred porodične kuće u Vlasenici zatekao srušenu ogradu, a kada je ušao u kuću, zapahnuo ga je nesnosan smrad. Dok nikoga nije bilo u kuću je provaljeno, napravljen je nered i ostavljene fekalije.

 
Kuća Salaharevića u Vlasenici u fazi je renoviranja, a Nedim planira postavljanje nove ograde, koš u dvorištu kao uspomenu na svog brata Edina i muzej-sobu u sklopu kuće. Naime, Nedimov brat Edin Salaharević bio je košarkaš tuzlanske Slobode, s kojom je kao junior bio prvak Jugoslavije i juniorski reprezentativac bivše države.

 

Tokom posjete Vlasenici Nedim Salaharević sreo se s majstorom koji radi na njegovoj kući, a prilikom predaje ključa od ulaznih vrata, majstor mu je rekao da se u dva navrata dešavala provala, da je on ulazna vrata popravio, ali da se spremi na ono što će unutra zateći.

 

- Jedan drveni stub je iščupan, a ograda oko njega je srušena. Nakon ulaska u kuću vidio sam da su u hodniku i po kupatilu vršili veliku nuždu, a po cijeloj dnevnoj sobi je razbacana staklena vuna, koja je tu bila spakovana za nastavak radova.

 

Ovo je prvi put od 1992. godine da su mi provalili u kuću. Vide se otisci na vratima, u isto mjesto su udarali kao i prije 32 godine. Bacali su smeće po dvorištu, to se i sada dešava, a prošle godine sam u dvorištu zatekao isječenu košarkašku loptu. Međutim, ovo je prva provala od 1992. godine, kada su nam provalili u kuću, a sve je na kraju rezultiralo odvođenjem u logor i ubistvima - kaže Nedim Salaharević.

 

Nakon što je jučer vidio šta se desilo, pozvao je policiju i ispričao da smatra da se radi o smišljenom napadu na njega. Dodaje da je danas dobio poziv da dođe u policijsku stanicu u Vlasenici, ali mu nije jasno zašto to jučer nisu od njega tražili, kada je policija došla i sastavila zapisnik.

 

- Policajci sugerišu da je možda ušao neki beskućnik, ali ja u to ne vjerujem. Ovo je urađeno namjerno i ovo je posljedica sistema u Vlasenici.

 

Bio sam im trn u oku i ranije jer me nisu ubili, a posebno otkako sam svjedočio na Sudu Bosne i Hercegovine. Oni koji su ulazili 1992. godine u moju kuću, neka ne misle da će ulaziti i sada jer ovo nije 1992. Od svoje namjere neću odustati, kuća će biti obnovljena, a jedva čekam da u dvorištu postavim koš - kaže Nedim Salaharević.

 

Podsjećamo, Nedim Salaharević je 12. jula prošle godine pred Sudom BiH svjedočio u postupku protiv Miroslava Kraljevića, Maneta Đurića, Radenka Stanića i Gorana Garića, kojima se sudi za progon bošnjačkih civila u Vlasenici – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

 

Miroslav Kraljević trenutno je načelnik Vlasenice, a tokom rata bio je komandant Interventnog voda, koji je prema svjedočanju Salaharevića ovu porodicu držao u kućnom pritvoru, sve dok Mehmed i Edin Salaharević 11. septembra 1992. nisu odvedeni u logor Sušica. Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić komandir, a Garić policajac.

 

Istočna Bosna