10
Mart

SDA Srebrenica podržala Hamdiju Fejzića kao zajedničkog kandidata za načelnika općine

Published in Istočna Bosna

Razmatrajući aktualnu pokitičku situaciju u Srebrenici, a posebno nakon odluke srpskih političkih partija da smijeni Hamdiju Fejzića sa pozicije zamjenika načelnika općine, Općinski odbor SDA Srebrenica je donio odluku da podrži Hamdiju Fejzića kao zajedničkog kandidata za načelnika.


Kako je navedeno, Odbor cijeni da je Fejzić kao predsjedik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari i kao predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, donio hrabru odluku o kandidovanju za načelnika opštine, te vide kako je među rijetkim osobama koja bi mogla i trebala osigurati podršku svih političkih partija u Srebrenici.

 

"Pozivamo sve političke partije koje jesu i koje nisu parlamentarne u Srebrenici da podrže kandidaturu Hamdije Fejzića. Srebrenica je naša zajednička moralna obaveza i ne smije biti predmetom političkih igara. Samo zajedno možemo iznijeti ovaj veoma težak izborni proces, koji nas očekuje u oktobru ove godine", saopćeno je iz OO SDA Srebrenica.

 

Podsjetimo, na sjednici Skupštine opštine Srebrenica u novembru 2023. godine izglasan je opoziv i smjena zamjenika načelnika Hamdije Fejzića.

 

U glasanju nisu učestvovali odbornici iz reda Bošnjaka, a kao jedan od razloga smjene je navedeno obilježavanje dva državna praznika. Za opoziv i smjenu Fejzića tokom sjednice, koja je održana na prijedlog načelnika Mladena Grujičića, je glasalo 12 srpskih odbornika, dok odbornici iz reda Bošnjaka nisu željeli učestvovati u tome, napustivši sjednicu. Shodno tome, odluka o smjeni Fejzića donesena je jednonacionalno.

 

"Razlozi za smjenu su blago rečeno smiješni, jer je u obrazloženju za smjenu koje je došlo od načelnika navedeno da nisam prisustvovao sjednicama i kolegiju Skupštine, što nije tačno. Drugi razlog je da sam ja kao zamjenik načelnika učestvovao u organizaciji obilježavanja Dana državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. To znači da nama neko u Srebrenici, Bošnjacima, hoće da određuje šta možemo i hoćemo slaviti, koje datume i praznike", kazao je Fejzić.

Istočna Bosna