13
Mart

Ravnogorci kod Višegrada odali počast Draži Mihailoviću, uz četničke pjesme pozivali...

Published in Istočna Bosna

Obilježavanju su prisustvovali Slavko Aleksić i Risto Lečić, koje je Državni sud sa Dušanom Spasojevićem osudio na po pet mjeseci zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline 2019.

 

Pripadnici ravnogorskih pokreta iz BiH i regiona, te njihovi sljedbenici odali su počast četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću i njegovim saborcima u Dobrunskoj Rijeci, poznatijoj kao Draževina, uz puštanje sa razglasa četničke pjesme, piše Detektor.


Više od stotinu sljedbenika ravnogorskih pokreta obilježilo je 13. mart bez uobičajenog skupa u Višegradu i postrojavanja na Trgu palih boraca, nakon što ga je prije nekoliko godina zabranilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a.


Organizator obilježavanja Drago Glogovac kazao je da se broj, u odnosu na ranije godine, smanjio, kako zbog zabrane okupljanja u Višegradu, tako i pandemije koronavirusa, uz objašnjenje da je "ranijih godina bilo i nekoliko stotina ravnogoraca".


- Mi postojimo više od 20 godina, nikada nije nijednog incidenta bilo sa strane, a svaki pojedinac koji napravi incident ima da odgovara, jer svako je punoljetan. Nek odgovara za svoje postupke jer niko iza njega neće stati od nas - kazao je Glogovac.


Obilježavanju su prisustvovali Slavko Aleksić i Risto Lečić, koje je Državni sud sa Dušanom Spasojevićem osudio na po pet mjeseci zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. Njih trojica su prije izdržavanja kazne zatvora otkupili svoje kazne.


Sladojević se, prema presudi, u svojstvu predsjednika Ravnogorskog pokreta, obratio na skupu održanom 10. marta 2019. u Višegradu i pozdravio Aleksića, dok se, između ostalog, navodi da je tom prilikom puštana pjesma "Sprem'te se, sprem'te, četnici", koja izražava prijetnju i nasilje.


Ista pjesma puštena je i danas u Draževini, gdje se ravnogorci tradicionalno okupljaju svake godine povodom godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića u Manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.


Predsjednik Boračke organizacije RS-a Radan Osojić pozvao je ravnogorce na ujedinjenje i poštovanje Srpske pravoslavne crkve, uz poruku onima kojima smeta njihovo okupljanje da ih puste da budu ono što jesu i da oplakuju i slave svoje heroje.


- Neka nas puste da živimo u najljepšim zemljama, neka nas puste da živimo u Crnoj Gori, Srbiji, u Republici Srpskoj, neka nas puste da sanjamo i molimo Boga da sve ovo što sam rekao jednog dana bude jedna država - rekao je.


Okupljanju su prisustvovali ravnogorci iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije te Mađarske, a podršku su im pružili i članovi Moto kluba "MC Srbi" iz Srbije.


Prisutni članovi i simpatizeri Ravnogorskog pokreta nosili su uniforme, kape s kokardama, majice s likom Mihailovića te ruske, srpske i ravnogorske zastave, a na samom ulazu u Manastir bio je postavljen štand na kojem su posjetitelji mogli kupiti neka od obilježja. Na objektu koji je predviđen za druženje ravnogoraca nakon obilježavanja, postavljen je veliki transparent s natpisom "Kad se vojska na Kosovo vrati".


Tokom obilježavanja bili su prisutni pripadnici EUFOR-a i MUP-a RS-a.

Istočna Bosna