13
Mart

Cilj je zajednički kandidat za načelnika: Probosanske stranke u Srebrenici vode intenzivne pregovore

Published in Istočna Bosna

Fejzićevo ime je jedino koje se pojavilo u javnosti kada je u pitanju kandidatura za načelnika Srebrenice, međutim, konačna odluka, kako nam je rečeno, bit će zajednička, odnosno donijet će je predstavnici svih probosanskih stranaka.

Predstavnici probošnjačkih stranaka iz Srebrenice već nekoliko mjeseci vode razgovore o zajedničkom kandidatu za načelnika na Lokalnim izborima planiranim za oktobar ove godine, potvrđeno je za Faktor.


U razgovorima učestvuju predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF) i Naroda i pravde (NiP), a u ulozi koordinatora je Ćamil Duraković, koji je potpredsjednik entiteta Republika Srpska, ali nije član niti jedne stranke.


- O kandidatu ćemo odlučiti zajedno i intenzivno razgovaramo već dva-tri mjeseca. Zajednički stav je da konačnu odluku donesu ljudi koji ovdje žive, naravno, uz uvažavanje stavova vrhova političkih partija, udruženja građana, istaknutih građana koji se bore za Srebrenicu i naše dijaspore. Mi ćemo, na kraju krajeva, osjetiti i blagodati i trpiti posljedice vlasti u Srebrenici - kaže Alija Tabaković, predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica.


Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Srebrenica, prije nekoliko dana, objavio je da je podržao kandidaturu Hamdije Fejzića za načelnika Srebrenice na predstojećim Lokalnim izborima, a prema riječima Tabakovića razgovori o zajedničkom kandidatu se nastavljaju.


- Smatram da ćemo u konačnici imati zajedničkog kandidata. Apsurdno je da budu dva kandidata probosnaskih stranaka i taj luksuz ne smijemo sebi dozvoliti, mislim da je to svima jasno. Najbolje je da mi ovdje u Srebrenici to riješimo, jer mi najbolje znamo što je u interesu našeg naroda ovdje - rekao je Hamdija Fejzić.


Fejzićevo ime je jedino koje se pojavilo u javnosti kada je u pitanju kandidatura za načelnika Srebrenice, međutim, konačna odluka, kako nam je rečeno, bit će zajednička, odnosno donijet će je predstavnici svih probosanskih stranaka. Po svemu sudeći na tu odluku nećemo morati čekati predugo, jer mnogo toga treba da se uradi na pripremi za Lokalne izbore u Srebrenici.

Istočna Bosna