29
Oktobar

Američki kongresmeni Wagner i Meuser: Dodik je najveća prijetnja miru na Balkanu!

Published in Svijet

Najveći imperativ je da Sjedinjene Američke Države štite suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kazala je Ann Wagner

 

kongresmeni 1

 

 

Jučerašnje saslušanje u Potkomitetu za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD o Zapadnom Balkanu najvećim dijelom bilo je posvećeno eskalaciji političke krize u BiH te potkopavanju državnih institucija u režiji Milorada Dodika.

Uprkos gorućim temama kao što su ruski utjecaj na Balkan, Putinovo korištenja Srbije kao čvorišta za obavještajne aktivnosti u cijeloj regiji, situacije na relaciji Kosovo-Srbija, Dodik se svojim djelovanjem u posljednje vrijeme uspio nametnuti kao problem broj jedan, a što je evidento bilo i u izlaganjima pojedinih kongresmena.

Tako je i sami predsjedavajući ovog Potkomiteta Bill Keating utvrdio da sepraratistička retorika, koja dolazi iz RS-a destabilizira državu i duboko dijeli društvo u cjelini. No, kongresmenka Ann Wagner išla je korak dalje.

 

-Osnovna zadaća SAD je da se održi mir i stabilnost na tom području. Sve dublje podjele u BiH koje su potpaljene bezobzirnim najavama Milorada Dodika o secesiji možda su najveća prijetnja miru na Balkanu. Zaista brine kako srpski nacionalisti u BiH u koordinaciji sa nemilosrdnim Putinovim režimom potpuno poništavaju napredak BiH i vraćaju ovu zemlju nazad – kazala je Wagner.

Kazala je kako predstavlja najveću bosansku populaciju izvan BIH. Mnogi od njih su, navodi, u SAD izbjegli u periodu 1992-1995 tokom rata.

-Ja ne mogu ni zamisliti kako se osjećaju kada naprimjer Dodik negira užasni genocid u Srebrenici ili kada prijeti disolucijom BiH. Ovo ne samo da je uvredljivo, već je i krajnje opasno za budućnost BiH kao integrisane i samostalne države. Od najvećeg je imperativa da SAD štiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH – kazala je Wagner.

 

Kongresmen Dan Meuser dotakao se konkretnih koraka koje je u posljednje vrijeme poduzeo Dodik i koji su antidejtonski.

-Dodikovom inicijativom osnovana je i posebna agencija za lijekove u RS, derogirajući tako agenciju koja je na državnom nivou. On ovo čini uz evidentnu podršku Rusije kako bi se destabilizirala Bosna i Hercegovina. Veoma sam zabrinut ovim dešavanjima – kazao je Meuser.

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State Departmenta, koji je odgavarao na brojna pitanja članova ovog potkokiteta odgovorio je Meuseru, između ostalog, da Dodik ima vrlo malo podrške u ovome što radi uključujući i same javnosti u RS-u.

 

Piše: A. DUČIĆ

 

Last modified on petak, 29 Oktobar 2021 16:47

Istočna Bosna