28
Oktobar

Eskobar: SAD rade sa EU na sankcijama protiv Milorada Dodika

Published in Svijet

On je najavio da će u novembru doći u zvaničnu posjetu BiH

 

Radimo sa našim partnerima iz Evropske unije na tome da se uspostave sankcije protiv destabilizujućih akcija Milorada Dodika, člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta.

 

Eskobar je to rekao pred Potkomitetom za vanjske poslove Predstavničkog doma na sjednici o angažmanu SAD na zapadnom Balkanu.

 

Odgovarajući na pitanje kongresmenke En Vagner (Ann Wagner) šta SAD rade po pitanju secesionističkih izjava Milorada Dodika i opstrukcije rada institucija, Eskobar je kazao da Vašington vidi BiH “isključivo kao multietničku, inkluzivnu i demokratsku zemlju”, te najavio da će u novembru doći u zvaničnu posjetu BiH, prenosi RSE.

 

- Jednostrao povlačenje iz centralnih institucija je opasno i bezobzirno. Radimo sa našim evropskim partnerima, NATO-om, EUFOR-om i Kancelarijom visokog predstavnika u BiH da se to ne dogodi. Radimo sa našim evropskim partnerima na tome da budu izrečene konsekvence za sve ilegalne i destabilizujuće akcije - rekao je Eskobar.

 

Inače, u obraćanju pred Potkomitetom za vaanjske poslove, Gabrijel Eskobar je rekao da SAD i EU "vrše pritisak" kako bi BiH ubrzale reforme na putu eurointegracija.

Istočna Bosna