Potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) Peter Stano, portparol Evropske komisije, koji objašnjava da EU nikad javno ne komentariše moguće, planirane ili tekuće rasprave o sankcijama u Evropskom savjetu, "jer su ti razgovori povjerljivi do donošenja odluke koja se potom propisno saopštava".

 

Koordinacija s SAD-om

 

- Već godinama imamo spreman režim sankcija koji mi zovemo 'okvirnim sankcijama'. Jedino što treba da se uradi jeste da počnete da stavljate ljude na tu listu - objasnio je Stano dodajuċi da proces usvajanja sankcija nije jednostavan, jer su neophodne diskusije u radnim grupama Vijeća EU i na kraju jednoglasnost svih država članica EU.

 

Zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State departmenta Gabriel Escobar, u četvrtak, 28. oktobra, izjavio je kako "radimo sa našim evropskim partnerima na tome da budu izrečene konsekvence za sve ilegalne i destabilizujuće akcije".

 

Escobar je to rekao odgovarajući na pitanje kongresmenke Ann Wagner pred Potkomitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma na sjednici o angažmanu SAD na Zapadnom Balkanu, "šta SAD rade po pitanju secesionističkih izjava Milorada Dodika i opstrukcije rada institucija".

 

EU čeka deset godina

 

EU je još 21. marta 2011. godine usvojila okvir koji bi omogućio uvođenje restriktivnih mjera protiv određenih fizičkih i pravnih lica čije aktivnosti narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine(BiH).

 

Predviđeno je da sankcijama budu obuhvaćene i osobe koje "ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju" ili podrivaju Dejtonsko-pariški opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse.

 

- EU nastoji da koordinira sa što više istomišljenika, što se onda izražava i u usklađivanju sa usvojenim sankcijama EU(uglavnom u slučaju pridruženih zemalja poput onih na Zapadnom Balkanu, Istočnom partnerstvu, Norveškoj, Islandu itd.) ili uz paralelno usvajanje sličnih nacionalnih sankcija od strane trećih zemalja sa kojima smo koordinirali - naveo je Stano.

 

Član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najveće partije bosanskih Srba Milorad Dodik "bio bi vrlo očigledan prvi kandidat za stavljanje na listu sankcija", u slučaju da se iskoristi postojeċi evropski režim sankcija, odnosno ako bi se države članice EU oko toga usaglasile. To je potvrdilo za RSE više evropskih zvaničnika pod uslovima anonimnosti.

 

Inače, ministri inostranih poslova zemalja članica EU ċe se na redovnom mjesečnom sastanku, planiranom za 15. novembar, posvetiti prilikama na Zapadnom Balkanu.

 

Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolaže RSE, Njemačka insistira da na ovom sastanku stanje u Bosni i Hercegovini bude glavna tema rasprave.

 

Na pitanje o eventualnim sankcijama Evropske unije prema pojedincima u BiH, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst kazala je da "radimo na procesu gdje bi se mirnim sredstvima došlo do rješenja, kroz dijalog, pregovore, sjedite za stolom i prevaziđete razlike".

 

- Krajnji je trenutak da svi izabrani dužnosnici sjede za stolom - rekla je Eichhorst novinarima u Sarajevu u petak 29. oktobra.