Zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa i odlukom nadležnih institucija o zabrani okupljanja, sjećanje na jedinicu "Crni labudovi“ prilagođeno je trenutnom stanju.



Shodno nastaloj situaciji članovi Udruženja boraca “Crni labudovi“ su, pridržavajući se svih propisanih mjera zaštite, na spomen-obilježjima u Sarajevu, Sapni, Ilijašu, Konjicu i Zavidovićima obilježili 28. godišnjicu formiranja ove legendarne jedinice Armije R BiH.

 

Jedinica "Crni labudovi“ je formirana 10.05.1992. godine u mjestu Zaseok u općini Zvornik (danas općina Sapna) kada su nakon pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića-Crnog labuda njegovi saborci donijeli odluku da jedinica dobije naziv “Crni labudovi“.



Tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata "Crni labudovi" su učestvovali u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih korpusa iz sastava Armije RBIH, a 79 šehida jedinice „Crni labudovi“ časno je položilo živote za odbranu Bosne i Hercegovine. Teže i lakše je ranje 345 pripadnika, a 22 su odlikovana najvišim armijskim priznanjem značkom "Zlatni ljiljan“.

 

U želji da se od zaborava sačuva ratni put jedinice, Udruženje boraca „Crni labudovi“, koje egzistira od 2014. godine nastoji mapirati staze kojim su hodili najbolji sinovi naše domovine.



Tako su na Špicastoj stijeni iznad Sarajeva, u Konjicu, u Ilijašu i Zavidovićima postavljeni “bedemi” koji svjedoče istinu o herojstvu i ljubavi "Crnih labudova" prema svojoj domovini.