05
Maj

SIPA izuzela dokumente, ko je bio posrednik u nabavci respiratora iz Kine

Published in BiH

Pripadnici SIPA -e obavljaju i dalje pretres Federalne uprave civilne zaštite na Stupu. Oni su jučer obavili i razgovor s Fahrudinom Solakom, direktorom ove institucije, a povodom afere "Respiratori", saznaje "Dnevni avaz".

Ova informacija potvrđena nam je iz Tužilaštva BiH, koje je jučer preuzelo predmet nabavke 100 respiratora iz Kine, koje je u BiH uvezla "Srebrena malina", u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Saznajemo da je razgovor obavljen u sjedištu Federalne uprave civilne zaštite na Stupu nakon što je Solak napustio bolnicu. Tom prilikom pripadnicima SIPA-e Solak je ustupio svu dokumentaciju o nabavci respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova Federacije, vrijednih 10,5 miliona KM.

U toku je pretres kompanije "Srebrena malina" u Vogošći, što je potvrdio i portparol SIPA-e Luka Miladinović. U toku su pretresi na dvije lokacije u Kantonu Sarajevo. Jedna je na Stupu, a druga na području Vogošće i dovode se u vezu sa tim predmetom", rekao je Mladinović.On je naglasio da se pretresi vrše po naredbi Suda BiH, te da će više informacija biti poznato nakon završetka aktivnosti.

  •  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
     
     
     +4
 

Prema informacijama "Avaza", Solak je jučer kazao da je sa strane FUZC-a sve bilo transparentno, ali SIPA će sada sve utvrditi s obzirom na to da su izuzeti i ugovori s jednom bankom s kojom je poslovala "Srebrena malina".

Pripadnici SIPA i danas obavljaju i pretres "Srebrene maline"  u Vogošći koja je u vlasništvu Hodžić, ali on nije saslušavan.

No, kako Avaz saznaje, SIPA zanima ko se i kako pojavio kao posrednik u nabavci ovih respiratora i gdje su uplaćene sredstva. Naši izvori tvrde da su SIPA i  Tužilaštvo BiH zatražili danas pomoć od crnogorskog pravosuđa, s obzirom da se kao posrednik u nabavci pojavljuje jedna firma iz ove države.

Ovaj podatak novi je u istrazi, a do njege je SIPA došla nakon što je ušla jučer u trag novcu i računima.

Istočna Bosna