30
April

99 KADETA GRANIČNE POLICIJE BIH POLOŽILI ZAKLETVU

Published in BiH

U zgradi Granične policije BiH u Sarajevu, 30. aprila 2020. godine, upriličeno je potpisivanje zakletve 10. klase kadeta ove policijske agencije. Osnovna obuka 10. generacije kadeta trajala je od 7. oktobra 2019. do 30. aprila 2020. godine, a školovanje je uspješno okončalo 99 kadeta Granične policije BiH.

 

 
 
 

S obzirom na novonastalu situaciju pandemije virusa COVID-19, ceremonija se nije mogla upriličiti pred ministrom sigurnosti, no direktor Granične policije BiH Zoran Galić je upriličio potpisivanje zakletve te uručenje rješenja o činovanju, rješenja o raspoređivanju i ugovora o radu.

 

 

Direktor Galić je u obraćanju novim kolegama istaknuo koliko je u trenutku brojnih izazova za policijsku agenciju, na čijem je čelu, važno kadrovsko pojačanje. Mladim kolegama koji će obavljati poslove granične kontrole i nadzora graničnog pojasa direktor Galić je poručio:

 

  • Ne dvojim u vašu odlučnost i predanost da prihvatite sve profesionalne izazove. Ponosno nosite policijsku odoru i budite uzor u svojoj obitelji i cijeloj zajednici. Vaša profesija veoma je značajna i zahtjevna, a od vas se očekuje da permanetno radite na svom stručnom i profesionalnom usavršavanju, zakonito i dosljedno, ne praveći nikakve razlike prema bilo kome. Odabrali ste pravi, ali trnovit put kojim ćete ići tijekom svog profesionalnog rada. Budite ustrajni i ponosno obranite titulu koju nosite.

Ovo je prva generacija kadeta koja je školovana po Nastavnom planu i programu osnovne obuke usklađenom sa standadrima FRONTEXA koje propisuje Zajednički nastavni plan i program osnovne obuke Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Common Core Curicullum 2017). Nakon uspješno završene obuke i današnjeg potpisivanja zakletve, oni su primljeni u GPBiH na probni rad od 12 mjeseci. Za najboljeg među kadetima proglašen je Miloš Bojanić s prosjekom 5.0.  

Istočna Bosna