22
Mart

GENERALNI KONZUL BIH U ŠTUTTGARTU MUHIĆ: NE NAPUŠTAJTE SVOJE PREBIVALIŠTA I NE KREĆITE PRAMA BIH

Published in BiH

Uvođenje nužno potrebnih mjera u borbi protiv širenja koronavirusa / COVID-19 u Saveznoj Republici Njemačkoj rezultiralo je masovnim zatvaranjem proizvodnih pogona, preduzeća s uslužnim djelatnostima kao i javnih preduzeća i ustanova.

 


 

 

Socijalni život sveden je na minimum, obustavljen je javni prijevoz, zatvoreni parkovi, a građanima se sugeriše da ostaju kod svojih kuća te tako daju doprinos u borbi protiv ovog opakog virusa.

 

Prema podacima koje redovno ažurira Institut Robert Koch, u subotu u podne u Njemačkoj je potvrđeno 22.364 slučaja zaraze virusom, a od toga u Baden-Wurttembergu 3818 slučaja. Posljednih dana generalni konzulat BiH u Štutgartu zatrpan je brojnim pozivima bh. građana koji žive i rade u ovom dijelu Njemačke s upitima o mogućnosti povratka u BiH, kao i problemu s kojim se susreću nakon isteka viza ili dozvola boravka dužim od 90 dana. Tim povodom oglasio se Began Muhić, generalni konzul BiH u Štuttgartu.

 

  • Prema redovno ažuriranim informacijama s kojima raspolažemo trenutno ne postoji organizovani način prevoza putnika autobusnim, željezničkim ili avionskim saobraćajem prema BiH. Sugerišemo građanima BiH koji se nalaze u ovom dijelu Njemačke da ne napuštaju svoja mjesta prebivališta i da ne kreću individualno prema Bosni i Hercegovini. Time ugrožavaju ne samo svoje, već i zdravlje svoje porodice. Svi oni koji se ogluše o naše apele i sugestije trebaju biti svjesni da predstavljaju veliku potencijalnu prijetnju širenju koronavirusa i isti će biti tretirani restriktivnim mjerama karantine i izolacije prilikom ulaska u BiH”,
    poručio je Muhić.

Diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u Njemačkoj blagovremeno su aktuelizirali problematiku građana, dodaje, kojima uskoro ističe viza ili dozvoljeni period boravka do 90 dana.

 
  • Od nadležnih institucija SR Njemačke dobili smo obavijest da se građani suočeni sa ovim problemom trebaju obratiti, prije isteka vize, Uredu za strance u općinama njihovog prebivalištva, te mailom dostaviti potrebne dokaze skeniranih dokumenata i za iste će biti omogućeno produžetak istih. Također se mole
    građani da se isključivo obraćaju mailom i telefonom, a nikako da idu lično u sjedišta Ureda za strance, a ukoliko bude potrebno dostavljati dodatnu dokumentaciju isti će ih kontaktirati putem maila ili telefona”, kazao je generalni konzulat BiH u Štutgartu.

Dodao je da su dežurni broj telefona i e-mail istaknuti na njihovoj web stranici gkbih-stuttgart.de

Istočna Bosna