16
Mart

HOĆE LI EKONOMSKI PROBLEMI BITI VEĆI OD ZDRAVSTVENIH ZBOG KORONAVIRUSA?

Published in BiH

Korona virus hara svijetom. Odnosi živote. Narušeno je zdravlje velikog broja ljudi, međutim, nažalost, zdravlje nije jedino što gubimo zbog ovog virusa.

 


Ilustracija
 

Piše: Azra Hadžić

Za par mjeseci koliko se očekuje trajanje ove pandemije, predviđa se duga kriza iz koje oporavak može trajati čak i dvije do tri godine, kažu stručnjaci.

Turizam, saobraćaj, ugostiteljstvo, ali i mogućnost da kriza zahvati bankarski sektor posljedice su novog korona virusa. Ukoliko proglašena pandemija potraje, može doći do globalne recesije, a ona nosi nezaposlenost, pad javnih prihoda, te pad profitabilnosti.

 

Bosna i Hercegovina mala je zemlja, koja može trpiti velike posljedice. Stručnjak za oblast razvojne ekonomije Zlatko Hurtić ističe

  • Mi imamo jednu malu ekonomiju, mi ovisimo o tome koliko izvezemo. Naš izvoz bilježi rast, s druge strane turizam je u razvoju, a sada je vrlo oslabljen, ljudi su investirali u hotele i ugostiteljske objekte, valja vraćati te kredite. To su problemi koji su vrlo ozbiljni.“

Ekonomski problemi čini se, biće jednako veliki kao i oni zdravstveni. Pandemija će proći, ali kriza ostaje. Zato država mora poduzeti niz mjera koje bi olakšale prevazilaženje ovakve situacije. Ekonomski analitičar Igor Gavran navodi da će ovo biti težak period za sve, no neće svi trpiti jednake posljedice.

Ukoliko neko i profitira u ovakvoj situaciji, a nema nikakve zloupotrebe, u tome nema ništa loše, kaže. Trebamo podržavati domaću privredu koliko god možemo.

  • Ograničenje uvoza prehrambrenih proizvoda može doprinjeti domaćim proizvođačima da plasiraju svoju robu. Svaki građanin može doprinjeti domaćoj privredi, ako već dolazi do pravljenja zaliha, da izaberu domaći proizvod i pomognu bh. privredi u prevazilaženju krize.“

S obzirom da danima sve veći broj građana Bosne i Hercegovine pravi zalihe namirnica neophodne za „ne daj Bože“ situacije, ne trebamo dozvoliti da to „ne daj Bože“ ugrozi druge. Kupovina proizvoda u ogromnim količinama nikome ne donosi dobro.

Stručnjaci savjetuju da nema potrebe praviti velike zalihe, te da se novac u kriznim situacijama troši racionalno. Ali, kad se već troši, neka bar ide na domaću proizvodnju i male privrednike.

 

Istočna Bosna