09
Mart

NANA FATA ORLOVIĆ ZA HAYAT: NIKO NE MOŽE OTETI, UBITI I NA KRAJU DOBITI

Published in BiH

Za emisiju „Dobar dan BiH“ govorila je heroina, pobjednica, simbol neustrašivosti i istrajnosti Nana Fata Orlović. Imala je jednu želju – da joj iz avlije sklone bespravno sagrađenu crkvu. Nakon njene pobjede na sudu u Strazburu, saznajte šta nana želi sad.

 

Hayat
 

Piše: Edina Bakić

 

Kako je dobiti bitku koja je trajala skoro 20 godina?

 

  • Nije lako, ali imaš osjećaj da si neko i nešto. Teško je to, dosta je bilo bitiki po mojoj glavi ali sam dobila svoje  što sam htjela, zahvaljujem se Sudu i dobrim ljudima, ali ne mogu biti zahvalna onima što su se borili protiv mene i moje djece. Ovo je moje i neću tuđe, nikada nisam htjela, neka je ovo sramotno da su htjeli oteti od moje djece, a da oni idu u bijeli svijet.

Jeste li ikada pomislili da nećete dobili ovu bitku?

 

 
  •  Kada sam ovdje došla, i vidjela crkvu, rekla sam im: „ja ću ovo svoje dobiti i u grobu“. Ovu bitku ne može svako dobiti, valja da Allah okrene na pravi put. Zahvljujem se novinarima što objavljuju istinu i govore kako je šta. Bilo je teško, jer sam na Bajram išla na suđenje, na Novu hidžretsku godinu, i ne žalim samo da sam svoje dobila, a ne tuđe. Ne volim tuđe, i eto svakom svačije. Samo ono što je moje i što zaradim želim, zato sam i vodila ovu bitku.
Hayat

2000. godine ste pokrenuli spor da se iz Vaše avlije ukloni pravoslavna crkva, čak ste biti i na optuuženičkoj klupi. Kada vam je bilo najteže?

 

  • Nikad mi nije bilo teško, jer sam bila hrabra u ovoj borbi. Proučim nešto i legnem jer nikad me nije bilo strah, jer niko ne može oteti, ubiti i na kraju dobiti.

Kada ste se našli na optuženičkoj klupi, zbog navodnog napada na policajca jeste li tada pomislili da odustanete?

 

  • Kako ću ja napasti na policajca, ja krvava, a on nije. Valja ga napasti a ne priči mu. Meni su tri godine sudili da sam nacionalista, dok nisam skočila i rekla: „još jednom me pozovi, znat će se sve“. Kako ću ja napasti na policajca kad ih ima puno. Ja krvava mene voze, napala ga nisam samo sam ušla u crkvu i rekla im: „ da ih pop koji ih doveo da gnjave moju unučad i djecu“, a onda je on mene udario pištoljem. Na suđenju je rekao da je izgubio pet listara krvi, a slagao je nije imao dokaza, a ja sam pokazala svoj ožiljak.

Nudili su Vam milion maraka da crkva ostane u dvorištu. Zašto niste pristali na tu ponudu?

 

  • Nudili su mi dva i po miliona, ali nisam htjela i neću. Volim svoju avliju nego njihove milione, kad bi to uradila prodala bih cijeli ovaj kraj. Tako bih prodala svu svoju djecu, zemlju cijelu. Ko god vidi crkvu neće da se vrati, ali kad se ukloni crkva mislim da će se i ljudima biti lakše vratiti. Što će im tu kada Srba i nema. Bosna je najmanja od svih država na Balkanu, šta hoće više.
Hayat

Kažu da će do 1. aprila crkva biti izmještena. Hoćete li nakon toga više vremena provoditi na terasi?

 

  • Dvadeseta godina nisam mogla klanjati, počnem, pa stanem, pa ne mogu. Kažu da idem na hadža a kako ću ići, poslije izmještanja ću otići ako Allah dadne nafaku. Volim ovo više nego hadž. Molila sam se Allahu, i zato mislim da je za mene ovo hadž, pred Allaha ćemo svi doći, i braniti svoje je hadž. Ja branim krv BiH, nas je pet ostalo bez djece za tri dana, i zato smatram da je ovo za mene hadž.

Šta da je džamija izgrađena u dvorištu Vaše kuće?

 

  • Ja bih isto govorila i došao bi ovaj dan, kao što je i sad. Nisam protiv crkve, jer  su moji otac i svekar davali za puteve, džamije, crkve, ali hoću svoju avliju. Ja njih ne mrzim ali samo neka nose crkvu. Zato nisam protiv crkve, nego za svoju avliju. Volim svoji sedmero djece nego hiljadu crkvi, zato sam se borila. Bilo mi je teško boriti se…, ovdje ne bih dala ničemu da postoji jer su me ponizili.

Jeste li se uzdigli iz ove borbe?

 

  • Oni su mi uzdigli i ponizili.

Dolazi li puno vjernika u crkvu?

 

  • Dovedu budale koje dolaze do vrata i provociraju.

Da li bi ova borba bila lakša da ste muškarac?

 

  • Ubili bi me.

Kako je danas biti žena i boriti se?

 

  • Bolje nego muškarac, i svakoj ženi bi rekla da se bori za svoja prava. Borit se sa svojim drugom i djecom treba, ne treba svoju djecu dati bagateli. Preporučujem ženama neka štite svoje ljude i vole ih, mora se malo progutati radi djece. Preporučila bih svakoj koja ima troje djece, neka mu ih ostavi i neka i on hrani, pa će onda i muškarci biti bolji. Ne može postojati porodica kad se rastjera. Ima dobrih žena svugdje hvala Allahu.
Hayat

Imate sedmero djece, i bili su sve vrijeme uz Vas. Da li su Vam nekad govorili da odustanete?

 

  • Srednji sin je napao jednog novinara, reko mu je: „šta vi novinari uradiste s moje matere“. Ja sam se tad naljutila i rekla: „nemoj neka ih, oni mi pomažu oko istine“. Najgore što je naš narod nepismen, ne znaju šta treba i kako.

Koliko danas žene imaju mudrosti u sebi?

 

  • Nemaju ništa, kako je mudra kada napuste svoju djecu i idu s drugim. Kakva je ona žena, nikakva.

Sudski proces ste započeli s Fahrijom Karkin, je li Vam bilo teško kada je preminuo?

 

  • Gledala sam Dnevnik kad su javili da je umro, i ja sam se izgubila. Onda me je kćerka nazvala, ali već sam znala.

Kada Vam je bio najveća podrška?

 

  • Bio mi je cijelo vrijeme velika podrška, nije bio bezobrazan i gladan.
 

Video pogledajte OVDJE.

Istočna Bosna