08
Mart

Visoka zvaničnica SAD u ponedjeljak u Sarajevu - Zašto Kormak dolazi u BiH

Published in BiH

Glavna zamjenica pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Morin Kormak (Maureen Cormack) stiže u ponedjeljak u posjetu Bosni i Hercegovini. Glavna zamjenica Filipa Rikera (Philip Reeker), prvog čovjeka do američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike Pompeo), sastat će se s članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. Potvrđeno je ovo jučer iz Predsjedništva BiH.

 
 
 
 
 
 
Volume 0%
 
 

Ustavni sud

 

Zanimljivo je da nema drugih najava o tome s kim će se u našoj zemlji susresti bivša američka ambasadorica u BiH. Bosanskohercegovačka javnost nije, također, obaviještena ni o povodu posjete ove visoke zvaničnice SAD. Kako “Avaz” saznaje, čak ni u Predsjedništvu BiH ne znaju zašto Kormak baš sada dolazi u BiH. 

S obzirom na to da Kormak u Sarajevo dolazi u trenucima jedne od najvećih poslijeratnih kriza u BiH, jasno je da se ne radi o običnoj posjeti. A stav američke administracije nedavno je ponovio i aktuelni ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric).

- Sjedinjene Američke Države ne očekuju ništa drugo nego potpuno poštivanje Dejtonskog sporazuma, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH - saopćeno je nedavno iz Ambasade.

Poruka Ambasade SAD uslijedila je, podsjećamo, nakon razgovora ambasadora Nelsona sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH. Sastanak je organiziran u vrijeme eskalacije krize koju je Dodik izazvao nakon što je Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske.

Dodik je kazao da ne priznaje odluku Ustavnog suda, zatražio je odlazak stranih sudija te čak najavio moguće održavanje referenduma o sudbini Republike Srpska.

Poseban značaj

 

Posjeta Kormak zbog toga ima poseban značaj. Ona je, naime, odličan poznavalac političkih prilika u BiH, a treba spomenuti i da je često bila meta Dodikovih napada. 

Stavovi Vašingtona

 

Kormak sada dolazi kao visoki zvaničnik SAD, zbog čega će biti zanimljivo vidjeti hoće li bivša američka ambasadorica razgovarati s Dodikom te kakve će poruke uslijediti nakon sastanaka sa zvaničnicima BiH. Posebno ako se zna da će Kormak bh. zvaničnicima prenijeti direktne stavove Vašingotona.

Last modified on nedjelja, 08 Mart 2020 10:22

Istočna Bosna