04
Mart

IZ LOŠEG U GORE: NOVI VAL MIGRANATA PRISTIŽE U TUZLU, VOLONTERI PRESTAJU S RADOM

Published in BiH

Iz svoje zemlje krenuli su na put u bolji život, dočekalo ih je ono što su najmanje očekivali.

 

Hayat
 

Piše: Emrah Fejzović

Veliki broj migranata prezimio je u Tuzli na autobuskoj i željezničkoj stanici na ogromnim minusima i nehumanim uslovima dostojnim čovjeka.

Spavaju u šatorima koji prokišnjavaju što još dodatno otežava situaciju, prepušteni su humanitarnim organizacijama, volonterima i građanima.

 

Od danas, zbog cjelokupne situacije, volonteri su izjavili da prestaju sa radom zbog kako kažu nedostatka resursa.

 

Hayat
  • Ostaje samo hrana od Merhameta i Emmausa jer ne može se hrana uskratiti ljudima i standardna podrška organizacija osjetljivim kategorijama. Za dvije godine smo uradili i previše posla umjesto onih koji bi to trebali raditi. Zbog nerazumijevanja vlasti, politike, ali i pritisaka od strane pojedinih građana donijeli smo takvu odluku. Također, bitno je napomenuti da je na ovu odluku uticao i povećan broj ljudi u pokretu. Jednostavno je postalo nemoguće odgovoriti na najosnovnije potrebe. Hvala svim kolegama koji su dolazili na stanicu, koji nisu pali pod uticaj politike kao pojedinci i na koncu na prenošenju slike kakva ona zaista jeste –  saopćeno je od strane volontera u Tuzli.


Situacija se iz sata u sat pogoršava, na desetine migranata i izbjeglica i dalje pristiže u Tuzlu.

Hayat

O nevolji migranata preko 22 mjeseca u kontinuitetu brinuli su volonteri dok su vlasti igrale se „gluhih telefona“ i prebacivali  nadležnost s jedne na drugu adresu.

Volonteri su ranije više puta upozoravali da ovim ljudima treba pomoć kako bi se spriječila moguća eskalacija njihovog akumuliranog nezadovoljstva.

Situacija iz lošeg prelazi u mnogo gore stanje, nakon što u volonteri odustali očekuje nova eskalacija problema.

 

Pogledajte video OVDJE.

Istočna Bosna