24
Novembar

POLUPANA STAKLA, ORONULA FASADA I RAZBACANE STVARI: POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA MJESTO PRVOG ZASJEDANJE ZAVNOBIH-A

Published in BiH

Prije 76 godina, tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu.

Hayat
 

Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Zgrada u kojoj je prije 74 godine održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a danas izgleda sablasno i zapušteno. Polupana stakla, oronula fasada i razbacane stvari unutra su još jedan dokaz da historijski važno mjesto za Bosnu i Hercegovinu “živi” samo jedan dan.

 
Hayat
Hayat

Hayat
Hayat

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95), određeno je da je 25. novembra Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Istočna Bosna