24
Novembar

SKANDALOZNO: DA LI ĆE U NOVOM VIJEĆU MINISTARA BITI BIVŠI KOMANDANT VUKOVA SA DRINE VRS-A?

Published in BiH

Predlaganjem Zorana Tegeltije (SNSD) za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, ponovo se u javnosti počelo licitirati imenima budućih ministara. Tegeltija je u četvrtak kazao da zna imena koja su bila dosad u opticaju, ali i da do njegove verifikacije u PSBiH ne može govoriti o njima.


 
 

Bradara vodi FBiH

 

– Za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sasvim je izvjesno da će biti kandidovan Staša Košarac. Moguće je da će Admir Čavka biti kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice, a što se tiče ministra saobraćaja i komunikacija, još se ne zna ništa. Želja je da bude čovjek iz SNSD-a, ali tu poziciju traže i DNS, DEMOS, socijalisti. Kada su u pitanju zamjeničke pozicije, vjerovatno će sve pripasti koalicionim partnerima, a među imenima za zamjenika ministra odbrane spominje se Milan Jolović Legenda. Davno je utvrđena raspodjela, a može doći do obrta, kaže izvor Oslobođenja iz Banje Luke.

 

Podsjetimo, Jolović je bivši komandant Specijalne jedinice Vukovi sa Drine VRS-a. Kada su u pitanju kadrovi iz hrvatskog naroda, nezvanično Bariša Čolak bi se trebao vratiti u Ministarstvo pravde, a trenutno je državni delegat. Za ovu poziciju spominje se i još aktuelni ministar Josip Grubeša.

– Ministar finansija ostaje Vjekoslav Bevanda, dok na poziciju ministra civilnih poslova najvjerovatnije dolazi aktuelni predsjednik FBiH Marinko Čavara. Njega bi na toj poziciji trebala zamijeniti Lidija Bradara, koja je trenutno delegatkinja u državnom Domu naroda, navodi sagovornik Oslobođenja.

Kako sada stvari stoje, za ministricu vanjskih poslova trebala bi biti predložena Bisera Turković, dok bi Ministarstvo odbrane trebao preuzeti DF, tačnije Sifet Podžić. Za ministra sigurnosti trebao bi biti predložen Fahrudin Radončić.

Čelnici hercegovačkih organizacija HDZ-a i SDA najavili su skore pregovore o formiranju novog saziva Vlade. Ove dvije stranke lako mogu formirati vlast i bez pomoći drugih, što u ranijim mandatima nije bio slučaj. Bez obzira na to, u HDZ-u insistiraju na “proširenoj vladi”. Oni će gotovo sigurno jedan od resora iz “hrvatske” kvote ustupiti HDZ-u 1990, a pravo je pitanje šta će biti sa resorima iz “bošnjačke” i “srpske” kvote, koje SDA, čini se, nikome nema namjeru prepustiti. SBB i DF stranke su koje su prešle izborni prag za razliku od SNSD-a u sklopu Jedinstvene srpske liste.

 

Tebi jedan, meni dva

 

– SNSD nije ekskluzivni zastupnik Srba u našem kantonu. Nemaju ni koalicionog kapaciteta za tako nešto, kaže zastupnik SBB-a u Skupštini HNK-a Kenan Memić.

Jasan je i po pitanju eventualnog učešća stranke iz koje dolazi u budućoj Vladi.

– SBB će imati ministarstvo u Vladi HNK-a. Takav imamo dogovor sa našim koalicijskim partnerom SDA, dodaje.

Slično razmišlja i Mahmut Trčalo iz hercegovačkog DF-a. Sarkastično kaže da njegova stranka, ukoliko SNSD smatra da polaže pravo na jedan resor, polaže isto pravo, ali na minimalno dva mjesta.

– SNSD nema pravo tražiti mjesto u Vladi, jer nema izborni rezultat. Ukoliko bude mogućnosti da DF dobije resor, mi smo na to spremni, ističe Trčalo, uz napomenu da to zavisi od HDZ-a i SDA.

Last modified on nedjelja, 24 Novembar 2019 12:37

Istočna Bosna