22
Mart

Da inspektori ne bi ništa posumnjali: Kako su ugostitelji koristili "Gandalf" za ravnanje računa

Published in BiH

Osumnjičeni za zloupotrebu položaja i utaju poreza istakli su kako su oni "samo prodali sistem koji ugostitelji nisu koristili po pravilima, već su ga zloupotrijebili" te da su oni direktni izvrštelji krivičnog djela

 

 
 

Ines Kuretić i Oleg Kraublatt, sadašnja direktorica i bivši direktor firme "Inspirit", koji se sumnjiče da su kao serviseri fiskalnih kasa ugostiteljima u Sarajevu instalirali softvere kojima su oni lažirali podatke i fiskalne račune, ustvrdili su danas da su ugostitelji zloupotrijebili njihov sistem, te da oni zato nisu krivi za utaju poreza.

 

Osumnjičeni za zloupotrebu položaja i utaju poreza istakli su kako su oni "samo prodali sistem koji ugostitelji nisu koristili po pravilima, već su ga zloupotrijebili" te da su oni direktni izvrštelji krivičnog djela. 

 

FOTO: E. FAZLIĆ

Na ročištu za pritvor koje je danas održano u Općinskom sudu u Sarajevu tužiteljica Bojana Jolović detaljno je obrazložila prijedlog Tužilaštva KS za pritvaranje ovog para, te je istakla da su oni morali znati da se radi o softveru koji šalje lažne podatke u sistem Porezne uprave FBIH.

 

Tužiteljica je istakla kako spomenuti softver ugostitelji koriste u cijeloj Federaciji BiH. Nad osumnjičenima u predmetu "Kasa", istakla je Jolović, mjesecima je provođeno nekoliko vrsta posebnih istražnih radnji, a krivična djela koja im se stavljaju na teret počinili su od 2014. do 2018. godine.

 

Kratki i dugi klik

 

- Oni su u tom periodu vršili servisiranje fiskalnih uređaja i grubo su prekršili svoja ovlaštenja tako što su kao serviseri fiskalnih kasa registrovanih u Poreznoj upravi FBiH u kase instalirali softverske aplikacije "Star cafe" a kasnije i "Inspirit gastro" kojima su omogućili ugostiteljima da sve prometovane stvari ne registruju u programu. Kratki klik se koristio da registruje promet, dok se dugi klik koristio kako bi se taj promet prikrio - pojasnila je tužiteljica.

 

To u praksi znači da kada uposlenik kratko klikne na određeni artikl, tada se izbacuje fiskalni račun i promet se registruje u sistemu, te se na taj proizvod obračunava porez. S druge strane, dugim klikom se također izbacuje račun, ali kasa taj promet ne registruje. 

 

Tako je sistem jedne podatke registrovao u fiskalnom sistemu, a druge nije. Kako bi se stanje poravnalo, Kraublatt je kreirao poseban program po nazivu "Gandalf" koji je na kraju dana sravnjavao račune, a taj program je ugostiteljima dijelio na USB-u. Tako su se na kraju dana svi podaci uredno slagali, a u slučaju da inspekcija provjerava ugostitelje, sve bi izgledalo uredno. 

 

Tužiteljica je pojasnila da Tužilaštvo KS pretpostavlja da je tako utajen porez u velikim iznosima, ali je naglasila da Tužilaštvo KS za sada ne zna koliko je to novca te da je potrebno vremena kako bi se sve detaljno istražilo i došlo do tačnih podataka. 

 

Kada su u pitanju pritvorski razlozi, ona je istakla da Ines ima državljanstvo BiH i susjedne Hrvatske dok Oleg ima državljanstvo BiH i Izraela, te da uzimajući u obzir inkriminaciju koja im se stavlja na teret da bi mogli pobjeći iz BiH. Dodala je da Tužilaštvo još treba saslušati veliki broj svjedoka, odnosno njihovih uposlenika na koje bi mogli utjecati ako se nađu na slobodi te da bi mogli i prikriti dokaze s obzirom na to da Tužilaštvo KS raspolaže informacijama da su, nakon predmeta "Mrkva" koji je koristio također neku od ovih aplikacija, uništili jedan veći dio dokumentacije. 

 

Advokati osumnjičenih su se usprotivili prijedlogu Tužilaštva, te su zatražili da se njihovi branjenici puste na slobodu uz mjere zabrane. 

 

Adna Dobojlić, braniteljica Ines Juretić, koja je završila srednju umjetničku školu, istakla je kako su porez utajili oni koji su koristili instalirani program, a ne njena klijentica.

 

- Moja klijentica je u januaru 2018. godine preuzela tu kompaniju i tek je u posljednje vrijeme ušla u posao i nije bila svjesna o ovome što mi danas ovdje pričamo. Ona je preuzela klijente i radnike koji su nastavili raditi onako kako su radili i do tada. Što se tiče dugog klika, samo je znala da se on koristi za organizaciju posla - kazala je Dobojlić. 

 

Jasmin Džaferović, advokat Kraublatta, rekao je kako u ovom slučaju nema osnovne sumnje i bitne odrednice krivičnog djela, odnosno količine novca koji je utajen. Stoga, istakao je on, nema razloga za pritvaranje njegovog branjenika. 

 

- Ovaj slučaj izgleda kao da sam ja kupio pištolj, a onaj koji mi ga je prodao odgovara zbog toga što sam ja taj pištolj koristio po svom nahođenju, a ne onako kako je propisano - kazao je Džaferović. 

 

Mjere zabrane

 

Nakon ovog ročišta održano je i ročište na kojem je razmatran prijedlog za određivanje mjera zabrane sarajevskim ugostiteljima Željku Ljubasu, Nedžadu Rašidagiću, Šaćiru Čediću, Nejri Ibrović te Edinu Vreti. 

 

Tužilaštvo je danas u odnosu na njih zatražilo zabranu prilaska njihovim ugostiteljskim objektima, te zabranu sastajanja sa uposlenicima, kao i drugim osumnjičenim u ovom slučaju. 

 

Advokati se nisu protivili mjerama zabrane, ali su od suda tražili da ima u vidu da u tim ugostiteljism objektima rade članovi porodica skoro svih osumnjičenih te da će biti teško da ne ostvaruju kontakt sa njima kao uposlenicima. 

 

Sutkinja za prethodni postupak u ovom slučaju Jasmina Sazdovski danas je u sudnici pitala osumnjičene kolika su njihova mjesečna primanja i zanimljivo je da niko od njih nije rekao da su veća od 2.000 KM. Neki su kazali da je njihovo imovno stanje dobro, a neki da je srednje. 

 

Odluka o pritvoru, odnosno mjerama zabrane bir će donesena do kraja radnog dana. 

 

Izvor:  Faktor

Last modified on petak, 22 Mart 2019 20:04

Istočna Bosna