22
Mart

SDP traži manjinsku vladu: SBB napustio koaliciju, PDA-ovci došli u posjetu

Published in BiH

U skladu sa zaključcima Glavnog odbora SDP-a i Predsjedništva KO SDP-a, nastavlja Bijedić, odlučili smo da svim zastupnicima ponudimo plan rada na smjernicama o kojim smo razgovarali u proteklom periodu i tražimo podršku za manjinsku vladu

Enver Bijedić na press konferenciji

FOTO: FAKTOR
 

U sjedištu Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla danas su održana dva sastanka na temu formiranja vlasti. Na prvom sastanku, pored domaćina, bili su predstavnici Naše stranke i SBB-a, a na drugom predstavnici DF-a i Stranke za BiH.

- Rezultat sastanaka je da je SBB napustio ovu koaliciju od 19 zastupnika i sada "građansko-lijevi blok", koji čine SDP, NS, DF i SBiH ima 17 zatupnika što ne predstavlja većinu - rekao je Enver Bijedić, predsjednik KO SDP-a Tuzla.

U skladu sa zaključcima Glavnog odbora SDP-a i Predsjedništva KO SDP-a, nastavlja Bijedić, odlučili smo da svim zastupnicima ponudimo plan rada na smjernicama o kojim smo razgovarali u proteklom periodu i tražimo podršku za manjinsku vladu.

- Treba nam podrška najmanje jednog zastupnika van "koalicije 17". To je posljednji korak koji možemo poduzeti. Sa drugim strankama nismo razgovarali, ali u skladu sa odlukama GO SDP-a, mogu reći da naša partija ne može potpisivati nikakve koalicione sporazume sa SDA i PDA - rekao je Bijedić.

Međutim, na pitanje novinara o potencijalnom ulasku SDA ili PDA u manjinsku vladu, on tu mogućnost nije potpuno isključio, rekavši da se tu može govoriti o zauzimanju kvote od dva ministarstva koja je u ranijim pregovorima dodijeljena SBB-u.

- Ako bude u novoj Vladi TK, SDP-u treba pripasti premijer i šest ministarstava. Svaka politička opcija može svoj dio učešća u Vladi prepustiti i nekome drugome. U ovom momentu mi još nemamo manjinsku Vladu, a ako je bude, tek ćemo pričati o pozicijama i imenima - rekao je Bijedić.

Na današnjoj press konferenciji u sjedištu SDP-a nije bilo predstavnika SBiH, pa nismo mogli dobiti objašnjenje kako je ova stranka još u dogovorima o vlasti u TK, s obzirom na to da ima potpisan koalicioni sporazum sa SDA.

Dodajmo i da su, nakon press konferencije, u sjedište SDP-a stigli Jakub Suljkanović i Miralem Nuhanović, akuteulni premijer i ministar finansija u Vladi TK kojom upravlja PDA, u društvu sa skupštinskim zastupnicima SDP-a.

Šta se tačno sprema, niko nije govorio, ali ne zaboravimo da Centrala SDP-a već neko vrijeme političku situaciju usmjerava ka nekoj vrsti saradnje sa PDA.

Izvor:  Faktor

Istočna Bosna