02
Novembar

Salkić: CIK prihvata etničku podjelu na hrvatski i bošnjački dio

Published in BiH

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH provođenjem izbornih rezultata na osnovu popisa iz 2013. namjeravaju prihvatiti etničke podjele zemlje na hrvatski i bošnjački dio, a entitet RS je već na neki način i ustrojen da ga fakturišu kao dio koji isključivo pripada Srbima, smatra novi-stari potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

SAL

Upozorava kako CIK BiH već duže vrijeme krši odredbe Ustava FBiH i obaveze poštivanja popisa iz 1991. godine.

 

– CIK BiH već jedno duže vrijeme opštinske izborne komisije imenuje spram popisa iz 2013., a ne onako kako je to definisano Ustavom – iz 1991. Time se de facto prihvata posljedica etničkog čišćenja – kaže Salkić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

Podsjeća da je na sjednici Skupštine opštine Bratunac izglasano da se u sastavu opštinske izborne komisije nađu dva Bošnjaka i jedan Srbin.

 

– I Srbi su se s tim složili. A onda nam se obratio CIK BiH i rekao da trebaju biti dva Srbina i jedan Bošnjak. Kada sam ja razgovarao sa članovima CIK-a, rekli su mi: “Pa dobro, eto, vi nas tužite, pa ćemo vidjeti ko je upravu” – pojašnjava Salkić.

 

Napominje kako je popis stanovništva iz 2013. “pokazatelj rezultata počinjenog etničkog čišćenja”.

 

– Da je moglo, pa u Ustavu bi pisalo “po posljednjem popisu”, a ne piše slučajno “po popisu iz 1991.”, jer je to stanje prije agresije i zločina koji su počinjeni – kazao je Salkić.

 

Naš sagovornik podsjeća da još nije okončan Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma – nisu osigurani uslovi za povratak.

 

– Nije povratak samo obnovljena kuća i obnovljeni put. Povratak znači i vratiti čovjeka na radno mjesto, osigurati mu egzistenciju. To još uvijek nije urađeno i zbog toga je neprihvatljivo da se bilo šta radi po posljednjem popisu – poručio je Salkić u razgovoru za Vijesti.ba.

IB.com

Istočna Bosna