24
Maj

Helez predložio NATO-u uspostavljanje baze u BiH

Published in BiH
Ministar odbrane  BiH Zukan Helez održao je sastanak sa vrhovnim komandantom savezničkih snaga za Evropu generalom Christopherom Cavolijem, a zatim i sa zamjenikom načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga u Evropi generalom Hubertom Cottereauom, te drugim visokim zvaničnicima NATO saveza. 
 
U otvorenom sastanku sa generalom Cavolijem, ministar Helez ga je upoznao sa pogoršanom političkom i sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini.
 
Naglasio je da takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona, te da ovaj uticaj može preoblikovati Zapadni Balkan, ali i cijelu Evropu, a da NATO savez ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Rusije.
 
„Ne smije se dozvoliti da Rusija, koja trenutno vrši agresiju protiv suverene države Ukrajine, preko Zapadnog Balkana prodre u srce Evrope“, rekao je Helez.
 
Kako bi spriječili neželjeni uticaj od strane Ruske Federacije i sličnih destruktivnih snaga na našim prostorima na području Zapadnog Balkana, generalu Cavoliju i drugim visokim zvaničnicima NATO-a ministar Helez je predložio unapređenje saradnje između naše zemlje i NATO saveza, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivzračnim sistemima kratkog i srednjeg dometa.
 
Također, ministar Helez je potencirao uspostavljanje NATO baze u našoj zemlji što bi zaustavilo širenje destruktivnih uticaja, te dalo dodatne garancije stabilnosti, sigurnosti te suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje.
 
Na kraju, ministar Helez je generalu Cavoliju predložio da se našoj zemlji uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO savezu. Kao članica NATO saveza, naša zemlja bi bila sigurnija, ekonomski naprednija, trajno bi donijela stabilnost Zapadnom Balkanu i učinila Savez snažnijim.

Istočna Bosna