29
Oktobar

Zločin koji je potresao BiH: Istraga još traje, ubica nije pokopan, beba kod staratelja

Published in BiH

Trostruko ubistvo u Gradačcu koje potreslo cijelu BiH, desilo se prije dva i po mjeseca, a tijelo ubice Nermina Sulejmanovića još uvijek nije pokopano.

 

Otac ne da saglasnost

 

Razlog je taj što je najbliži srodnik, u ovom slučaju otac, odbio potpisati dokumentaciju i dati saglasnost da se Sulejmanović sahrani. Da se tijelo još uvijek nalazi u Komemorativnom centru Tuzla potvrdio nam je direktor Faruk Latifagić.

 

- Tijelo Nermina Sulejmanovića je u Komemorativnom centru već 75 dana. Nedavno su dolazile amidže koje bi preuzele tijelo, ali to nije moguće jer on ima živog oca koji bi to trebao uraditi. Sada je sve do Gradske uprave Gradačac koja treba preuzeti to na sebe i pronaći lokaciju da se on sahrani. Rokova za ukop nema, posebno kada je u pitanju ovakva specifična situacija. Očekujem da se to riješi u narednih nekoliko dana, kazao je za Vijesti.ba Faruk Latifagić.

 

Kozmetičke promjene

 

Nakon nezapamćenog zločina, u Gradačcu su organizovani protesti koji još uvijek traju. Organizatori smatraju da nakon svirepih ubistava Gradačac nije isti grad, a promjena u sigurnosnoj situaciji nema.

 

- Protesti su dali samo neke kozmetičke promjene. Tako što je u Policijskoj upravi Gradačac prvi čovjek smijenjen na jednu poziciju niže, a suspendovana je i policajka koja se vezuje za Sulejmanovića. Generalno došlo je do promjene koja ne znači skoro ništa. Mi proteste organizujemo svake subote, a tako ćemo i nastaviti. Iako mi znamo da mnogima u sudu i policiji nije drago da mi to radimo, kazao nam je Miralem Topalović, član neformalne grupe građana Gradačac koja je organizator protesta.

 

Istraga o tome ko je progriješio još uvijek traje, Sud u Gradačcu i MUP TK, skidaju odgovornost sa sebe. Poseban segment istrage usmjeren je na osobe koje su Nerminu Sulejmanoviću, nakon što je počinio zločin, pružale podršku u njegovom obraćanju putem društvenih mreža. Nakon prijave i lociranja na dan zločina, jedna osoba u Gradačcu je po ovom osnovu privedena nakon čega je isti dan puštena na slobodu.

 

Proces usvajanja bebe

 

Podsjećamo, Nermin Sulejmanović je na najsvirepiji način, potpuno hladnokrvno, ubio tri osobe, isto toliko ih je ranio, da bi na kraju izvršio samoubistvo. Ubistvo Nizame Hećimović je uživo prenosio na društvenoj mreži, što u BiH nije zapamćeno. Iza Nizame je ostala beba koja je sada u nadležnosti Centra za socijalni rad Gradačac, a privremeni staratelj je Nizamina sestra Emina, rekao nam je Riad Sendić, rođak Nizame Hećimović.

 

- U pitanju je privremeno starateljstvo, sada treba da počne proces usvajanja djeteta. Nadamo se svi da to neće dugo potrajati, kazao je Sendić za Vijesti.ba.

 

M.V

(Vijesti.ba)

Last modified on nedjelja, 29 Oktobar 2023 09:53

Istočna Bosna