Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović kazao je da je Lejletu-r-regaib, posebna noć, prva od onih blagoslovljenih, noć želja, čežnje i potrebe.

 

- Muradija - manifestacija i dova koju organiziramo, definiše se kao dova na murad ili zov duše i vapaj za ispunjenje želje. Vjernici svoju potrebu i želju iskazuju putem dove, sadake, kurbana, nafila-namaza, dobrovoljnog posta i čineći hajrate koji mogu biti različitih sadržaja - kazao je Abdibegović.Dozvoljeno, džaiz je, dodao je, moliti Allaha nakon učinjenog hajra, dobra, za ispunjenje želje, želje na murad.

 

Posebna dimenzija manifestacije je što se održava u Ferhadiji, džamiji koja je doživjela svoje rušenje, a zatim i ponovno uzdiguće. 

 
 

- Banja Luka to zaslužuje, a i kroz povijest nas je zadužila. Uz to, preživjeti, podnijeti toliku tugu, žalost, bol, patnju, napaćenost i iznurenost, a ostati dostojanstven i postojan, znači biti odabran i izabran za svjedoka "doba zla i zlih ljudi" - kazao je muftija.

 

Iz čovjekova duha i svijesti o sebi, dodao je, sve polazi: vjera, kultura, tradicija, običaj, napredak i progres, zato Muradijom kao centralnim duhovnim događajem žele zasaditi sadnicu duhovnog života i egzistencije, i to baš u Banjoj Luci.

 

Muradija je postala već tradicionalna manifestacija kojoj se odazivaju vjernici iz cijele Bosne i Hercegovine, a muftija je govorio i o tome šta za Banju Luku i njene muslimane predstavlja ovo okupljanje.

 

Naglasio je da kroz Muradiju žele obznaniti i potvrditi "da se vrijedilo boriti, žrtvovati, ostati i vratiti, te obnoviti porodični dom i mjesto rođenja".

 

Ovogodišnja manifestacija će sadržajno biti ispunjena učenjem Kur'ana, ciljano odabranih sura, zikrom, nafila-namazom i dovom, javlja MINA.