08
April

Murphy: Rusija ne učestvuje u radu PIC-a, nisu platili članarinu OHR-u

Published in BiH

Ambasador SAD pretpostavlja da se Rusija povukla iz PIC-a, ali da za to treba pitati Ruse.

 

 

SAD nije u BiH da bi ukidao Republiku Srpsku, ali postoji zabrinutost zbog poteza vlasti iz RS u posljednjem periodu, poručio je američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy tokom posjete Banjoj Luci, piše N1.

 

“Nisam ovdje, ni ja ni SAD da bismo ukidali RS, bio sam veoma jasan oko toga, za razliku od onoga što ljudi govore. Izrazio sam zabrinutost koje postoje na našoj strani, a tiču se izjava i postupaka koje su zvaničnici poduzimali ovdje. Mislim na odluke o povlačenju iz rada u državnim institucijama, i uspostavljanju paralelnih struktura u RS”, rekao je Murphy.

 

Odgovarajući na pitanje reporterke N1 o ulozi Rusije u Vijeću za implementaciju mira (PIC), ambasador je rekao da pretpostavlja da su se oni povukli.

 

“Rusija ne učestvuje na sastancima Upravnog odbora zemalja članica PIC-a, isto tako, nisu uplatili članarinu prema OHR-u tako da pretpostaviti je da se Rusija povukla iz PIC-a“, rekao je ambasador te poručio – “pitajte Ruse”. 

Govoreći o posjeti Banjoj Luci, istakao je da je imao niz sastanaka sa predstavnicima vlasti, civilnim društvom, te predstavnicima kulturnih institucija.

 

“U sastancima sa predstavnicima vlasti podvukao sam da SAD da podržavaju teritorijalni intergitet, suverenitet i multietnički karakter zemlje. Naglasio sam da želimo funkcionalne, efikasne i odgovorne državne institucije u kojima lideri svih stranaka rade u dobrom duhu. Naglasio sam da želimo da vidimo funkcionalne i efikasne i odgovorne entitete koji će raditi u korist demokratskog društva“, rekao je ambasador.

 

Kao jedan od primjera ovaj diplomata je naglasio usvajanje Zakona o državnoj imovini, te poručio da to pitanje treba rješavati u institucijama, tako što će političari sjesti i razgovarati.

 

“Izrazio sam nezadovoljstvo time što je došlo do usvajanja zakona o državanoj imovini. Kosi se sa ustavom i Dejtonskim sporazumom. Ukazao sam na praktične posljedice koje ovakve odluke mogu imati na građane BiH i RS. Recimo zakon o državnoj imovini to će stvoriti pravnu nesigurnost koja će utjecati na poslovanje, i  na prosperitet građana”, rekao je.

Istočna Bosna