08
April

Prije 30 godina ubijen Kjašif Smajlović: Svoj posljednji novinarski izvještaj poslao 8. aprila 1992. godine

Published in BiH

Nakon što je pretučen, ubijen je u kancelariji dopisništva Oslobođenja u 51. godini života. Posmrtni ostaci Smajlovića pronađeni su u masovnoj grobnici Kazanbašča kod Zvornika u junu 2016. godine

 

 

Trideset godina je prošlo od oružanog napada na Zvornik. Bio je to početak masovnih ubistava bošnjačkih civila i odvođenja u logore na obali Drine.

 

Među onima koji su ubijeni u napadu na Zvornik je i novinar Oslobođenja Kjašif Smajlović. Svoj posljednji novinarski izvještaj poslao je 8. aprila 1992. godine. U njemu je pisalo da grad napadaju “arkanovci“, te da su četvorica uhapšena nadomak grada u Vidakovoj njivi. Pobrojao ih je imenima, a među njima bio je i Milorad Ulemek kasnije pozatiji kao “Legija“.

 

Alma Kapetanović je kćerka Kjašifa Smajlovića koja se u tome periodu nalazila na školovanju u Sarajevu, dok su njena majka, brat i otac bili u Zvorniku. Kako je kazala u razgovoru za Fenu, molila je svoga oca da izađe iz Zvornika, ali on je smatrao da je baš tu potreban radi istine.

 

– Majku i brata je poslao preko mosta koji danas dijeli Bosnu i Srbiju. Na drugoj strani je bilo jedno naselje u kome su živjeli Srbi i muslimani, ali muslimani bi u svoje kuće prihvatali te stanovnike koji pređu iz grada Zvornika – izjavila je Alma Kapetanović.

 

Prema njenim riječima, oca Kjašifa se sjeća kao jednog od rijetkih ljudi koji je bio privilegovan da radi posao koji voli.

 

– Njemu je novinarstvo bilo stil života. Obožavao je svoj posao i imao kodekse po kojima se vodio. Upravo ti očevi moralni i etički kodeksi su odlučili da on ostane izvještavati iz Zvornika. Bio je svjestan težine situacije, ali nije pomišljao da izađe. Smatrao je svojom novinarskom dužnošću prenošenje istine svijetu – kaže Kapetanović.

 

Nakon što je pretučen, ubijen je u kancelariji dopisništva Oslobođenja u 51. godini života. Posmrtni ostaci Smajlovića pronađeni su u masovnoj grobnici Kazanbašča kod Zvornika u junu 2016. godine.

 

– Te rupe u koje su ih kopali se nalaze samo na drugoj strani obale rijeke od mjesta gdje je otac ispratio majku i brata. Oni su gledali kad su kopali te grobnica-– kazala je Kapetanović.

 

Uprkos činjenici da se u Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina vodi 15 istraga u predmetima za ratne zločine po ubrzanoj proceduri na zahtjev VSTV-a, kako su kazali iz ove institucije, Almu Kapetanović i njenog brata nikada niko nije pozvao iz MUP-a entiteta RS ili tužilaštva u vezi sa informacijama o procesu za ubistvo njihovog oca Kjašifa Smajlovića.

 

Na mjestu ubistva Smajlovića nakon agresije je sagrađena crkva i nema nikakvog spomen-obilježja da je tu ubijen novinar.

 

– Kada uđete u jedno mjesto, kad hoćete da zamre istina, ubijete novinara – smatra Alma Kapetanović.

 

Kako kaže, nakon trideset godina, njenog oca prvog ubijenog novinara od 67 koliko ih je ubijeno tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, sjećaju se samo kolege novinari koji pišu i govore o zaslugama kako Kjašifa Smajlovića, tako i svih novinara koji su dali svoj život za domovinu i profesiju.

 

Grad Zvornik se ne sjeća Kjašifa Smajlovića, niti obilježava nekom aktivnošću napad na taj grad.

Istočna Bosna