01
Februar

Detalji akcije u Foči i Trebinju: 19 uhapšenih, zaplijenjeno čak 400 kilograma droge

Published in BiH

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske provode akciju "Staza" na području Trebinja, Foče i drugih općina, u kojoj je do sada uhapšeno 19 osoba i zaplijenjeno 400 kilograma opojne droge marihuana, saopćeno je iz MUP-a.

 

Iz Tužilaštva BiH saopćili su da su tužioci iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju na terenu gdje koordiniraju rad ovlaštenih policijskih službenika.

 

"U akciji učestvuje više desetina policajaca MUP-a RS, a hapšenja i pretresi vrše se na više lokacija, na području Foče i Hercegovine. Akcija je usmjerena na losobe sumnjičene da su duži vremenski period vršili krivična djela organizovanog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, kao i nedozvoljenog prometa oružja, voje opreme i proizvoda dvojne namjene", kažu iz Tužilaštva BiH.

 

Dodali su da, prema prikupljenim dokazima, osumnjičene osobe koje su pod istragom povezane su sa organizovanim kriminalnim grupama iz zemalja regiona.

 

"Meta akcija je veći broj osumnjičenih, koji su pod istragom i sumnjiče se da su imali podijeljene uloge u počinjenju teških krivičnih djela, sa ostvarivanjem velike nezakonite imovinske koristi. Tokom akcije, zaplijenjena je i veća količina opojne droge, a na području Foče, zaplijenjena je i specijalna oprema namijenjena proizvodnji narkotika", dodaju iz Tužilaštva.

 

Ove aktivnosti, zaključili su iz Tužilaštva, predstavljaju nastavak odučne borbe protiv organizovanih struktura narko-kriminala, koje djeluju u BiH i zemljama regiona.

 

"U okviru akcije, ostvarena je značajna međunarodna saradnja. Među osumnjičenim ima i ovlaštenih službenih lica, koja se sumnjiče za pružanje podrške pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa", zaključili su iz Tužilaštva BiH, uz napomenu da u interesu istrage ne mogu dati više detalja.

Istočna Bosna