31
Januar

OPOZICIJA UOČI SJEDNICE NSRS: DODIKOVA POLITIKA JE PROPALA

Published in BiH

Vidite da smo doveli do samog usijanja političku scenu u Bosni i Hercegovini, a po meni bespotrebno.

 

 

Ovim je riječima predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović prokomentirao sve ono što je iz manjeg bh. entiteta prouzrokovano prethodnih mjeseci, a uoči sutrašnjeg sjednice NSRS na kojoj će pod krinkom rasprave o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH raditi na alibija za povratak SNSD-a u rad institucija na državnom nivou.

 
  • Ako ne znate šta da radite, nemate ideju niti stav onda koristite ovaj naziv “aktuelna politička situacija”, a to je u  suštini sve ali i ništa, kao što je i sama sutrašnja sjednica narodne skupštine RS. I ma koliko se trudili niko nije uspio da shvati šta ova vlast hoće sutra, kaže uoči sjednice predsjednik SDS-a Mirko Šarović
  • Komentarišući zahtjeve Ujedinjene Srpske Šarović je izjavio da je to klasično namještanje da druga stranka navodno predloži ono što Dodik neće od njega da se čuje a to je odustajanje.
  • To je praktično odustajanje od 145 ranije nametnutih zakona i ovdje je samo pitanje kako da se to proda a da javnost ne vidi. Ova politika je u suštini propala. Ona nema nikakav izlaz jer svaki izlaz je u suštini ćorsokak.  Apsolutno. Nemaju rješenje ni za Inckov zakon pa predlažu nešto drugo što je obična varka, smatra lider SDS-a.

    On dodaje da će RS doći u izolaciju od ključnih međunarodnih faktora.
  • Ono što je pogubno i do čega nas je dovela politika oličena u Dodiku i SNSD-u, koji su krenuli u jedan nemogući pohod, bez jasnog plana i isključivo zarad vlastitih interesa,  kazao je Šarović.

    Dodik neće javno odustati, ističe Šarović, nego će se prilagođavati tako što će u vazduhu ostaviti to otvoreno pitanje u susret opštim izborima i gdje bi se narodu i dalje davala nada da je ovo ta vlast koja će da omogući ovo ili ono.

    Poslanik PDP-a Igor Crnadak postavio je poslaničko pitanje predsjedniku Vlade RS, vezano za odbijanje Vlade da provede zaključke sa prethodne posebne sjednice.
  • Vlada Republike Srpske je imala 50 dana da provede zaključak NSRS, kojom je zadužena da povuče saglasnosti sa tri sporazuma o prenosu nadležnosti kod formiranja Oružanih snaga BiH, UIO BiH i VSTS BiH, rekao je Crnadak.

    Prisustvo sutrašnjem zasjedanju u Banja Luci najavio je i lider HDZ-a Dragan Čović, pišue Vijesti.ba.

Istočna Bosna