22
April

NAUČIMO ZAŠTO SU VAŽNI POLUMJESEC I ZVIJEZDA: EFENDIJA BABAJIĆ I HAFIZ EF. PODOJAK O ZNAČAJU SIMBOLA

Published in BiH

Desetog dana ovog posebnog mjeseca u emisiji „Značajni simboli“ Hayat TV-a tema je polumjesec i zvijezda.

 

 

O njihovom značenju i simbolici za sve muslimane svijeta, razgovarali smo sa Miralemom ef. Babajićem i hafizom mr. Abdussamedom ef. Podojkom.

 

Ako pogledamo na koji su se način tokom historije razvijali simboli, možemo vidjeti da su muslimani na svoje bajrake stavljali određene Kur’anske citate u kojima se govori da je pomoć od Uzvišenog Gospodara blizu ili dijelove šehadeta, čime se potvrđuje da nema Boga osim Allaha i da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik.

 

  • Svaki narod ima svoje simbole s kojima se poistovjećuje, a jedan od najčešćih simbola s kojim se muslimanski narodi poistovjećuje i koji nalazimo na zastavama širom svijeta jeste mjesec i zvijezda, odnosno, preciznije kazano, polumjesec i zvijezda – govori nam u emisiji Miralem ef. Babajić.

 

S vremenom su se ovi simboli prilagođavali, mijenjali, imali onu ili ovu formu, a pri tome uvažavajući tradiciju muslimana koji su s vremenom prihvatali islam.

 

Upravo je polumjesec i zvijezda s pet krakova i danas širom svijeta najpriznatiji simbol.

 

  • Iz poštovanja prema Allahovom imenu i Allahovom poslaniku uzimao se polumjesec i zvijezda kao simbol koji je simbolizirao i ovaj dio šehadeta. Ovaj polumjesec i zvijezda kojim mi obilježavamo početak mjeseca u hidžretskom kalendaru i još mnogo drugih stvari kojim se vežu, mi vežemo za izgovaranje riječi ‘La illahe illalah’, što simbolizira, ustvari, da sve ono što postoji na ovome svijetu i veliča Uzvišenog Gospodara, a ova zvijezda simbolizira Muhammeda, a. s., i vidjet ćemo da se Muhammed, a.s., pet puta spominje u Kur’anu imenom i kada pogledamo napisano na arapskom jeziku ime Muhammeda, a. s., onda ima taj jedan izgled zvijezde – dodaje ef. Babajić.

 

Ime Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., nalazimo na pet mjesta, u pet ajeta.

 

Prvo se spominje u suri Al-Imran, Imranova porodica, nakon toga u suri Al-Ahzab, zatim saveznici u Suri Al-Fatah, pobjeda u suri As-Saf i u suri koja nosi ime Božijeg poslanika Muhammeda.

 

Ovih pet mjesta odnosno pet puta na kojima se spominje ime Božijeg poslanika, označava pet krakova koji se nalaze na zvijezdi koja se nalazi na našim zastavama s polumjesecom.

 

  • Sva ova simbolika ima argument u Kur’anu časnome, jer, kako smo vidjeli, 36 puta se spominju riječi tehlila i pet puta ime Božijeg poslanika Muhammeda, a. s. Dakle, ova simbolika je argumentirana Kur’anom i mi time potvrđujemo našu pripadnost izgovarajući šehadet – dodaje hfz. mr. Abdussamed ef. Podojak.

Video iz emisije „Značajni simboli“ pogledajte i OVDJE.

Last modified on četvrtak, 22 April 2021 19:15

Istočna Bosna