06
Mart

POGLEDAJTE SNIMAK HAPŠENJA NOVINARKE: ‘STAVI LISICE BUDALI I VODIMO JE U JAGOMIR’

Published in BiH

Na Facebook stranici Transbalkanska solidarnost objavljen je snimak hapšenja novinarke i aktivistice Nidžara Ahmetašević u Sarajevu.

 

Kako su poručili, Transbalkanska solidarnost staje u odbranu aktivistice i novinarke Nidžare Ahmetašević iz Sarajeva koja je danas uhapšena jer nije “pognula glavu pred nepravdom”.

 
  • Hapšenje jest čvrst pokazatelj pritisaka i dokaz kriminalizacije solidarnosti kojima su aktivistice i novinarke izložene posljednjih godina kad izražavaju negodovanje, protestuju protiv ušutkavanja i otimanja slobode govora i kretanja. Dosta je nasilja struktura, stanimo na kraj linču zagovornicima slobode”, poručili su u Transbalkanskoj solidarnost.

Na snimku hapšenja vidi se kako se Ahmetašević raspravlja sa pripadnicima sarajevske policije. U jednom trenutku, nakon što je novinarka nekoliko puta tražila od službenika MUP-a KS da stavi masku na lice, policajac “lišava slobode” Ahmetašević nazivajući je “budalom”.

  • Stavite lisice budali, vodimo je u Jagomir”, kaže policajac.

Podsjećamo, Nidžara Ahmetašević uhašena je u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu zbog, kako je navedeno iz MUP-a KS, narušavanja javnog reda i mira na način da je bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštene službene osobe ometajući iste pri vršenju službenih poslova i zadataka, na taj način počinivši prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

 

Video pogledajte OVDJE.

Istočna Bosna