Osipanje koalicije započeto istupanjem DNS-a i dovođenjem u pitanje statusa Socijalističke partije otvorilo je prostor aktuelnoj opoziciji da na narednim Općim izborima 2022. godine konačno uzme vlast iz ruku Milorada Dodika.

Tu mogućnost, kao i ona da probosanske stranke 2022. oduzmu HDZ-u BiH "kontrolni paket" u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH te tako tu stranku ostave bez vlasti, nije u skladu sa očekivanjima šefa Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

- Naš cilj jeste 2022. godina, u kojoj će politike Dragana Čovića i Milorada Dodika za pregovaračkim stolom dobiti potpuno drugačije pregovarače – izjavio je Konaković u srijedu na novogodišnjoj konferenciji za medije te stranke.

Koalicija "Četvorka", kojoj pripada i NiP, bi, kako je najavio Konaković, od Dodika i Čovića zatražila "drugačiji pristup upravljanju procesima u BiH".

Revolucionarna ideja, prema kojoj je za uklanjanje SNSD-ovih i HDZ-ovih opstrukcija dovoljno od Dodika i Čovića zatražiti "drugačiji pristup upravljanju procesima u BiH", mnogo govori o političkoj strategiji i percepciji državne politike ovog kantonalnog zastupnika, ali ujedno i potvrđuje tezu da bi sa njim za pregovaračkim stolom Dodik i Čović zaista dobili "potpuno drugačije pregovarače".

Dakle, Konaković najavljuje formiranje državne vlasti sa ozbiljno poljuljanim SNSD-om i HDZ-om BiH, istim onim strankama zbog kojih je do sada optuživao političke oponente da su "koalirali" sa njima u okolnostima u kojima su one zbog ostvarenog izbornog rezultata bile neizbježan faktor pri formiranju vlasti.

Jedno od pitanja koje se nameću jeste zašto bi SNSD sa ozbiljno reduciranim koalicionim kapacitetom u entitetu RS bio neizbježan partner "Četvorci"?

Više se mogućnosti nameće kao odgovor na to pitanje, poput tajnih sastanaka Dodika sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem i već uspostavljene saradnje tih stranaka u entitetu RS na proteklim Lokalnim izborima, ali i ništa transparentnijih sastanaka Elmedina Konakovića sa aktuelnim zamjenikom predsjedavajućeg Skupštine Republike Srbije Muamerom Zukorlićem.

Uprkos činjenici da i Konaković i Zukorlić redovno izvještavaju javnost o svim svojim aktivnostima, informacija o sastanku ovog dvojca u jednom sarajevskom hotelu koji je održan u večernjim satima 24. decembra nije pronašla mjesto među njihovim objavama na društvenim mrežama. Samim tim javnost nije upoznata ni sa temama o kojima su razgovarali Konaković i koalicioni partner Aleksandra Vučića. Ono što se zna jeste da je nakon tog sastanka šef Naroda i pravde počeo glasno propagirati neupitnu poziciju Milorada Dodika za pregovaračkim stolom.

- Svaki pedalj BiH nam je jednako važan – poručio je Konaković tokom posljednjeg obraćanja, ponovivši stav kojeg zastupaju i njegovi koalicioni partneri, koji ne pristaju na reduciranje opsega njihovog političkog djelovanja isključivo u okvire "bošnjačke reprezentacije".

Uporedo sa tvrdnjama da im je svaki pedalj BiH jednako važan, te da njihovo političko djelovanje nije ograničeno isključivo na dijelove BiH u kojima su Bošnjaci dominantna većina, stranke "Četvorke" demonstriraju potpuni izostanak ambicija za djelovanjem u sredinama u kojima svoj politički kapacitet crpe SNSD i HDZBiH.

Ranija deklarativna opredijeljenost za nekoaliranje sa "nacionalnim strankama", kojom su SDP i Naša stranka pravdali neulazak u državnu vlast sa SDA nakon Općih izbora 2022. godine, u međuvremenu je u praksi potpuno obesmišljena koaliranjem sa širokim spektrom stranaka kojima se pripisuje ta sintagma, od A-SDA, PDA, Naroda i pravde, pa sve do SNSD-a i HDZ-a BiH, što eliminira mogućnost da bi taj stav mogao predstavljati prepreku da se uđe u proces formiranja vlasti sa bilo kojom strankom, neovisno o njenom "nacionalističkom" karakteru, ukoliko ona ne računa na pozicije iz iste nacionalne kvote u kojoj glasove prikupljaju stranke "Četvorke".