07
Januar

TEŽAK ŽIVOT EMINE: IZ OPĆINE STARI GRAD JOJ OSIGURALI POMOĆ ZA LIJEČENJE, A USKORO ĆE SE SANIRATI I OBJEKAT U KOJEM ŽIVI

Published in BiH

Nakon što su se u toku jučerašnjeg dana pojavile brojne objave na društvenim mrežama o teškim životnim uslovima u kojima živi Emina Stanković zajedno sa svoja četiri sina, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić dao je nalog da se posjeti ova porodica i pokuša pronaći dugoročan način za pomoć.

 

 

Eminu Stanković danas je posjetio dr.sc. Mirza Batalović, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, kao i uposlenici Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove i Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

 

Emina Stanković rođena je u Pazariću i prema podacima nadležnih institucija do sada je promijenila 12 adresa prebivališta. Prijavom na području općine Stari Grad općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić, u cilju pružanja pomoći i podrške svim stanovnicima nastanjenim na području ove jedinice lokalne samouprave, Emini Stanković u dva navrata dodijelio je općinski stan na korištenje i to bez naknade. Prva njena adresa stanovanja u općinskom stanu bila je u ulici Alije Nametka na broju 20. Zbog njenog nekoretnog odnosa prema komšijama i stalnih pritužbi na njeno ponašanje, Emini Stanković dodijeljen je općinski stan u ulici Čadordžina na broju 40.

Javnost također obavještavamo da su općinske službe uradile sve što je u nadležnosti Općine Stari Grad, kao jedinice lokalne samouprave. Za Eminu Stanković Općina je do sada u dva navrata obezbijedila prehrambene i higijenske pakete, kao i jednokratnu novčanu pomoć. O Emini Stanković i njenim sinovima brigu su preuzele i institucije koje su nadležne kako za socijalnu, tako i za zdravstvenu zaštitu. Posredstvom Službe za socijalni rad Stari Grad ovoj porodici u više navrata je bila obezbijeđena humanitarna pomoć. Za njenog maloljetnog sina bila je obezbijeđena stručna pomoć, kao i oprema za pohađanje on-line nastave. Emina Stanković bila je i stalni korisnik socijalne pomoći posredstvom ove Službe. To pravo je izgubila udajom za supruga Živana Stankovića.

Emina Stanković majka je četvero djece, od kojih su tri punoljetne osobe, starije od 20 godina. Njena dva sina do proglašenja stanja prirodne nesreće zbog pandemije uzrokovane koronavirsuom bila su zaposlena. Zbog epidemiološke situacije krajem marta,2020. godine oba sina su ostala bez posla. Treći punoljetni sin, kako su nam usmeno kazali tokom posjete, zbog bolesti nije sposoban za rad, iako predstavnici Općine Stari Grad nisu imali uvid u njegovu medicinsku dokumentaciju niti se ovoj jedinici lokalne samouprave u prethodnom periodu obraćao za bilo kakvu pomoć.

Prilikom današnjeg obilaska, predstavnici Općine Stari Grad uvjerili su se da je Emina Stanković teško bolesna, a da trojica punoljetnih sinova ne rade. Krajem oktobra, 2020. godine uposlenici Općine Stari Grad su Emini Stanković pomoć uručili na kućnoj adresi, gdje i danas živi. Tada ih je dočekala Emina a da ih pri tom nije upoznala o svom i zdravstvenom stanju svog sina. Tokom današnje posjete za Eminu Stanković je odmah prikupljena neophodna medicinska dokumentacija kako bi joj Općina obezbijedila izuzetnu novčanu pomoć za liječenje. Općina Stari Grad će, osim finansijske pomoći za Eminino liječenje, poduzeti aktivnosti i na sanaciji objekta u kojem trenutno živi.

Uposlenici općinskih službi danas su kontaktirali i agenciju u kojoj je jedan od sinova Emine Stanković bio zaposlen. U Agenciji su potvrdili kako je njenom sinu krajem marta, 2020. godine istekao ugovor, te da njemu kao i drugim uposlenicima nije bio produžen zbog tadašnje epidemiološke situacije. Istakli su kako su njenog sina kasnije u nekoliko navrata kontaktirali telefonski kako bi mu ponovo ponudili zaposlenje, međutim bezuspješno jer nije odgovarao na njihove pozive niti se samoinicijativno javljao u agenciji. Predstavnici ove agencije danas su i potvrdili kako su spremni da Emininom sinu već sutra ponude ugovor i to na području općina Centar i Stari Grad zbog smanjenih troškova prevoza.

Istočna Bosna