20
April

NE MOŽE BEZ IZAZOVA: JUŽNOAFRIKANAC PRETRČAO 160 KILOMETARA OKO KUĆE

Južnoafrički ultra trkač Ryan Sandes poznat je kao neko ko je stalno testirao svoje granice na različitim zahtjevnim stazama tokom impresivne 13-ogodišnje karijere, a navike nije promijenio ni ovih dana kada formu pokušava održati kod kuće.

 

 
 

Piše: Kerim Priganica

 

Sandes je počeo trčati u četvrtak u 1:15 ujutro, samo jednom je stao da se napuni energijom u svojoj trpezariji i da obuče novi komplet za trčanje, da bi čitavih 100 milja (više od 160 kilometara) istrčao 26 sati i 27 minuta kasnije, odnosno u petak u 3:43 ujutro.

 

 

 

Tokom svog #HomeRun izazova, kojim je postavio ljestvicu visoko za ostale atletičare, ovaj Južnoafrikanac je protrčao otprilike 1463 puta kroz 110 metara dugu stazu oko kuće i 4500 metara zelene staze u blizini svog doma.

 

U videu kojeg je snimila njegova supruga Vanessa, 38-ogodišnji Sandes kaže kako je izazov bio teži nego što je očekivao i da mu je laknulo kada je završio.

 

  • Nisam baš osoba za dvorišne utrke, tako da sada osjećam kako mogu biti miran sedmicu dana tokom kojih ne moram trčati niti jednu neizazovnu utrku od 5 kilometara u dvorištu ili nešto slično tome- dodao je Sandes, kojem su tokom utrke pomagali supruga Vanessa i sin Max puneći stolove sa energetskim pićima i hranom.

Ovaj stanovnik Cape Towna, koji je tokom izazova savladao pola visine Mont Everesta ako računamo koliko puta je istrčao uz stepenice, kaže da mu je najintrigantnija bila psihička dimenzija izazova – kako prevazići takav tip dosade?

 

Južnoafrikanac je u karijeri prešao 75 000 kilometara trčeći i trenirajući za svoje herojske podvige, što je dužina kao da je dva puta trčao oko svijeta.

 

Među njegovim poduhvatima izdvaja se 2018. godina kada se hrabro suočio sa ekstremnim vremenskim uvjetima kako bi skinuo rekord na stazi Velika Himalaja koju je prešao sa Rynom Grieselom za 25 dana, tri sata i 24 minute.

 

Takođe je ostvario pobjede na sve četiri ultra utrke (po 250 kilometara svaka) prestižnog takmičenja „4 pustinje“. Međutim, za izazov sa kojim se suočio u svom dvorištu kaže da je nešto potpuno drugačije od svega do sada.

Istočna Bosna