05
April

OSVJEŽITE DOM, A NE OŠTETITE KUĆNI BUDŽET

Profesionalci znaju male trikove kako da osvježite dom bez da se upuštate u velike novčane izdatke. Opterećenje kućnog budžeta u vrijeme kad hara opasni virus je najmanje što vam treba, pa smo zato savjete profesionalnih dizajnera interijera objedinili i tako vama, barem kada je riječ o traženju ideja, skratili put. Zajedničko im je: dobit ćete svjež dom a nećete potrošili novac

 

 
 
 

Dodajte ton na ulazna vrata

 

Ako želite da vaša kuća odaje sjajan prvi dojam, obojite ulazna vrata jarkom bojom. U mnogim kulturama crvena boja je boja sreće, kaže Lara Allen-Brett, dizajnerica iz New Jerseyja. Svojevremeno, crvena vrata značila su “dobrodošlicu” umornim putnicima u Americi, dok na crkvama i danas predstavljaju sigurno utočište. Druge dvije nijanse na koje možete računati su narandžasta i žuta. Obje asociraju na radost i toplinu.

 

Boje zidova neka budu svijetle i neutralne

 

Kad je o boji zidova u unutrašnjosti doma riječ, držite se boja poput bež i sive, naročito na prvom spratu, gdje je protok važan. Želite minimizirati prijelaze? Neutralne boje će vam to omogućiti, te pružiti najveću fleksibilnost ukrašavanja. Također, ukoliko imate dvije manje sobe jednu do druge, bojenjem u istu neutralnu boju ćete ih vizualno učiniti većim.

 

Potrudite se da sofa “razgovara” s foteljama

 

Zamislite lijepo hotelsko predvorje u kojem je namještaj raspoređen u grupe koje pozivaju na razgovor. Kada raspoređujete namještaj u dnevnoj sobi, ciljajte na sličan osjećaj ravnoteže i intimnosti.

 

  • Ukoliko je prostor u obliku U, fotelje trebaju biti raspoređene s lijeve i desne strane kauča, dok je sto u sredini, a ukoliko dnevni boravak uređujete u obliku slova H, tada je sto u sredini dok fotelje “gledaju” u kauč. Greška koju prave mnogi i koju treba izbjegavati je da sav namještaj gurate uza zid.Pogrešno mislite da time soba postaje veća. U stvarnosti namještaj koji je udaljen od zidova, čini da soba izgleda veće.

Objesite barem jedno ogledalo u svaku sobu

 

Ogledala mogu učiniti da prostor djeluje svjetlije jer odbijaju svjetlost oko sebe. Međutim, postavljanje ogledala na pogrešno mjesto u sobi može biti jednako loše kao i da ga nemate uopće. Ogledala postavite okomito u odnosu na prozore, a ne direktno prekoputa njih, jer ćete tako izbjeći odbijanje svjetla kroz prozor.

 

Prava visina za umjetnička djela

 

Malo toga izgleda smješnije od prizora u kojem je umjetnička slika postavljena previsoko na zidu. Sredina slike trebala bi visjeti u visini očiju. Također, uzmite u obzir kvadrate životnog prostora. Za veliki zid birajte velike komade, ili grupu manjih komada poredanih u stilu galerije. Slike ne bi trebale biti previše razmaknute jedna od druge, idealno je od pet do 10 centimetara.

 

Tri nijanse osvjetljenja

 

Svaka soba treba imati tri vrste osvjetljenja: ambijentalno, koje pruža sveukupno osvjetljenje i često dolazi od lustera, rasvjetu za kuhinju i ugao za čitanje, i onu koja je više dekorativna. U dnevnom boravku, jačina svjetlosti bi trebala iznositi najmanje tri vata po kvadratnom metru.

 

Veličina tepiha

 

Osnovno pravilo u vezi sizborom tepiha jeste da u dnevnom boravku on treba biti tolike dimenzije da sve četiri noge sofe stanu na njega. U najmanju ruku bi trebale stati dvije prednje noge sofe. Dakle, vodite računa da ne uzimate premale tepihe, jer ćete tako napraviti neharmoničan izgled.

 

Pozovite profesionalca da se uključi

 

Što duže živite u kući, to manje vidite nered. Ponekad vam treba svježi par očiju. Možete unajmiti majstora interijera da se na nekoliko sati uhvati u koštac s policama s knjigama i ormarima, za koje mnogi tvrde da često imaju duplo više stvari nego što je potrebno. Vama će sigurno biti teško da se oprostite sa 50 posto viška sadržaja, ali profesionalnom majstoru za uređenje interijera neće, jer nije sentimentalno vezan ni za jedan od predmeta na vašoj polici ili u vašem ormaru.

Istočna Bosna