26
Mart

VEĆINU VREMENA PROVODITE U KUĆI: U PAR KORAKA OSVJEŽITE ŽIVOTNI PROSTOR

Stiglo je proljeće a većina ljudi poštuje preporučenu izloaciju u vrijeme pandemije koronavirusa te većinu vremena provodimo u kućama. S obzirom na to da u ovom period više vremena provodimo između četiri zida uviđamo da je vrijeme da se napravi neka reorganizacija u kući, detaljno čišćenje i izmjena rasporeda namještaja ili dekoracija.

 

 
 
 

Sada imamo više vremena kako bi napravili neke promjene u svom domu, kako bismo ga osvježili. Ovo su neki koraci kako to možete postići brzo i jednostavno.

 

Napravite veliku akciju čišćenja

 

Nered stvara osjećaj nelaode I blokira naš kreativni I svaki drugi rad. Puno bolje ćete se osjećati ukoliko boravite u urednom domu, naročito i ako ovih dana radite od kuće.

 

 

Pospremite, otvorite prozore, prozračite prostor, pustite da svjetlost I zrak ispune vaš dom.

 

Riješite se nepotrebnih stvari

 

Svi imamo u svom domu stvari koje ne koristimo već nam zauzimaju prostor. Riješite se stvari koje ne volite i ne koristite, a zadržite samo one koje volite i trebate. To će rastjerati negativnu energiju i donijeti mir i harmoniju u vašem domu. Sklonite stvari sa poda kako biste se mogli normalno kretati.

 

Kupite svježe cvijeće

 

Iako ovih dana cvjećare ne rade pa ne možete otići kupiti cvijeće, većina njih radi kućnu dostavu pa možete naručiti buket omiljenog cvijeća.

 

Cvijeće uvijek unese radost I svježinu, te pozitivnu energiju u svaki dom. Vaš dnevni boravak ili trpezarija će izgledati veoma lijepo I svježe.

 

Zapalite mirisne štapiće ili uključite difuzor sa eteričnim uljima.

 

To će otkloniti neugodne mirise i staru ustajalu energiju te donijeti svježinu, lahkoću i mir. Važno je da se radi o prirodnim mirisima jer samo takvi mirisi imaju moć da djeluju na energiju i utječu na raspoloženje.

 

Sve podove prebrišite vodom u koju ste dodali par kapi eteričnog ulja lavande, ruzmarina i/ili limuna.

 

To će veoma osvježiti i dezinficirati prostor, što je idealno u ovo vrijeme kad vladaju gripe, viroze i virusi.

 

Operite jastučnice, prekrivače, zavjese te stolnjake. Zalijte biljke u stanu, po potrebi zamijenite im zemlju, stavite ih u nove saksije ili promijenite raspored biljkama ili ukrasima po kući. I to će biti osvježenje u prostoru u kojem puno boravite. Napravite novi raspored slika na zidovima.

 

Iz polica izvadite šoljice koje čuvate za posebne prilike i iz njih pijte kafu, mijenjajte i posuđe, zdjelice za posluživanje, kako biste imali osjećaj da ste u drugom prostoru, kako biste uljepšali svakodnevnicu.

Istočna Bosna