19
Maj

Načelnik Bratunca: Manimo se nove bure

Published in Istočna Bosna
Prošlo je 30 godina od tragičnih događaja na ovim prostorima i davno je bilo vrijeme da razgovaramo o onom što bi stvorilo bolje uslove za život  
 

Zadatak svih institucija, entitetskih i državnih, jeste da učine više na ostanku radno sposobnih u rubnim dijelovima države ili ćemo imati teške posljedice po funkcioniranje malih lokalnih zajednica, kazao je za „Avaz“ Lazar Prodanović, načelnik Opštine Bratunac.

 

Normalan život


On smatra da se ljudi u malim sredinama ne trebaju baviti „visokom politikom“, već se trebaju okrenuti jedni drugima i životnim pitanjima.

 

- Naš cilj je da svaki građanin ostane ovdje, živi, radi i stvara uslove za normalan život, ali i da stvorimo ambijent za povratak svakoga ko to želi. Prošlo je 30 godina od tragičnih događaja na ovim prostorima i davno je bilo vrijeme da razgovaramo o onom što bi stvorilo bolje uslove za život, a ne da se konfrontiramo na nekim imaginarnim pitanjima dok nam mladi odlaze – kaže Prodanović.

 

Bratunac dijeli sudbinu nerazvijenih lokalnih zajednica daleko od Sarajeva i Banje Luke. Ilustriraju je podaci da je 2010. godine imao 1.570 osnovaca, a sada ih je 1.111. Prošle godine rođeno je 102 djece, a preminulo 176 građana.

 

- To su podaci koji pokazuju da ovdje nije problem samo demografski deficit izazvan demografskim kretanjima. Vrlo bitno pitanje ostanka na nekom području je i politička stabilnost i sigurnost svakog građanina – kaže Prodanović.

 

A političke stabilnosti nema, već je atmosfera u BiH uzavrela, posebno nakon najave usvajanja rezolucije o danu sjećanja na genocid u Srebrenici. Prodanović kaže da turbulencije u vezi sa susjednom, imaju refleksije i na općinu Bratunac.

 

Pogrešni ciljevi


- Pogrešno su postavljeni ciljevi. Treba se uzdržati od negiranja bilo kakvog zločina od bilo koga, ali također mislim da je odnos predstavnika međunarodne zajednice prema BiH neiskren. Nikakva rezolucija neće promijeniti naš odnos. Nažalost, mislim da se stvara nova bura i da se bude duhovi koji izazivaju nelagodnost kod svih – ističe Prodanović.

 

Pristup evropskim fondovima


Podrška Vlade RS postoji, ali nije dovoljna, pa se nastoji stvoriti ambijent u kojem je moguće imati pristup evropskim fondovima, ali i privući investitore. Zbog toga se ubrzavaju aktivnosti na otvaranju industrijske bescarinske zone kod mosta Bratoljub, na granici Bratunca i Ljubovije, odnosno BiH i Srbije.

 

IMAMO

 

naučene lekcije i uvjeren sam da neće doći do tenzija koje bi ugrozile sigurnost bilo kog građanina.

 

Piše: Alen Bajramovic / avaz

Last modified on nedjelja, 19 Maj 2024 12:14

Istočna Bosna