04
Mart

Udruženja žrtava traže smjenu Nenada Nešića

Published in Istočna Bosna

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" uputili su Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC) i visokom predstavniku za BiH Christianu Schmidtu zahtjev za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića.

 

- Našim saopštenjem od 2. marta 2024. godine upozorili smo Nenada Nešića, ministra sigurnosti BiH da treba poštovati presude MKSJ i MSP, UN sudova, imajući u vidu da je isti na lažan i tendenciozan način prethodno javno komentirao uzroke rata u BiH, te smo zbog kontinuirane antidejtonske aktivnosti, nerada i sabotiranja građana BiH, zatražili njegovu smjenu od strane visokog predstavnika za BiH - navode u saopćenju ova udruženja.

 

Dodaju da se isti dan Nešić javno obrušio na udruženja žrtava i na visokog predstavnika za BiH, navodeći da se on 'ne plaši Schmidta', te je izrekao niz uvreda na adresu žrtava, što ne samo da ne priliči jednom ministru BiH, nego na najgori način oslikava osobu koja treba osigurati sigurnost i spokoj građana BiH.

 

Udruženja smatraju da negator presuda MKSJ i MSP i neko ko vrijeđa žrtve genocida ne može biti ministar, niti obnašati bilo koju drugu funkciju u BiH i da treba biti krivično procesuiran.

 

-Sve ovo podsjeća na devedesete godine prošlog vijeka kada su ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Mićo Stanišić, Ratko Mladić i drugi, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, prijetili cijelom svijetu i započeli svoj zločinački poduhvat u BiH. Zbog toga i Vas pozivamo da pružite podršku visokom predstavniku za BiH da konačno smjeni ministra koji ne poštuje Dejtonski ugovor i visokog predstavnika, ne prihvata i negira presude UN sudova, a istovremeno na sve načine vrijeđa žrtve genocida - ističu iz udruženja žrtava.

 

Smatraju da je krajnje vrijeme da izabrani dužnosnici koji negiraju UN naslijeđe, Dejtonski sporazum i instituciju visokog predstavnika za BiH budu ekskumunicirani iz državnog pravnog sistema BiH, te očekuju reakciju PIC-a i visokog predstavnika za BiH.

 

(FENA)

Istočna Bosna