13
Juli

Majke Srebrenice obišle stratišta širom Podrinja

Published in Istočna Bosna

Udruženja koja okupljaju majke Srebrenice i Podrinja i danas su, kao i svake godine, organizovali obilazak stratišta širom bosanskog Podrinja.

 

Na za njih težak put, prepun bolnih uspomena, majke i žene Srebrenice i Podrinja krenula su ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, a svoj pohod okončat će danas oko 17 sati u Pilici na području Grada Zvornika.

 

“Obići ćemo Osnovni sud u Srebrenici i nekadašnje sjedište policije. Potom ‘Bijelu kuću’ u Potočarima, masovnu grobnicu na Budaku, Zemljoradničku zadrugu u Kravici, fudbalsko igralište u Novoj Kasabi, Osnovnu školu u Orahovcu, branu u Petkovcima, Kozluk, Branjevo i Pilicu… Zaista težak put jer smo sve na tim lokacijama ostajale bez svojih najbližih”, kaže Nura Begović iz Udruženja “Žene Srebrenice”.

 

Najemotivnije je bilo ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici. Majke i žene Srebrenice i Podrinja nisu mogle ući u ograđeni kompleks na kojem je urađena i fasada, a sve kako bi se prikrili tragovi strijeljanja oko 1.300 Bošnjaka.

 

“Odavno je ovdje trebala da bude bar spomen – ploča. Moj suprug je ubijen ovdje i ovo stratište mi je najteže”, kaže Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja žena “Podrinje – Bratunac”.

 

Majke i žene Srebrenice i Podrinja istakle su svoje ogorčenje zbog hapšenja povratnika Mirsada Omerovića te poručile kako nikada neće odustati od traganja za istinom i pravdom.

Istočna Bosna