10
Juni

Počeo tradicionalni planinarski pohod 'Grebak – put života'

Published in Istočna Bosna
Manifestacija “Grebak – put života” nastavljena je danas nizom događaja u Bosanskopodirnjskom kantonu (BPK) Goražde. 
 
Položeno je cvijeće na šehidskom mezarju te spomen obilježju na lokalitetu Grepka i na šehidskim mezarjima u naselju Orahovice.
 
U okviru prigodnog programa evocirane su uspomene na Grebak i sve ono što je značio u najtežim ratnim danima.
 
- Znamo koliko je Grebak značio u opkoljenom Goraždu i da su na tom putu života mnogi pronašli spas donoseći hranu svojim porodicama ili odlazeći dalje. Nažalost, mnogo je onih koji su na tom putu izgubili svoje živote u zasjedama i minskim poljima. Manifestacijom “Grebak – put života” nastojimo od zaborava sačuvati to vrijeme i sjećanje na ljude koji više nisu sa nama. Uz ostalo, delegacija Vlade BPK danas je prvi put položila svijeće i na šehidsko mezarje u naselju Faočići gdje su ukopana i četiri “Zlatna ljiljana” – kazao je ministar za boračka pitanja BPK-a Avdo Mirvić.
 
Grebak od zaborava, već 27 godina, čuva i Planinarski klub „Goražde – Maglić“ u čijoj organizaciji je danas počeo i tradicionalni istoimeni ljetni pohod.
 
- Oko 50 učesnika jutros se okupilo na spomen obilježju „Goražde grad heroj svojim braniocima“ gdje je odata počast poginulim braniocima te su krenuli prema Grepku. Drago nam je da i ove godine pored Goraždana imamo učesnike iz Sarajeva, Gradačca i drugih krajeva BiH i da ćemo svi zajedno preći dionicu kojom su tokom rata prolazile na hiljade ljudi, usput se zadržavajući na mjestima stradanja kako bi odali počast onima koji su na tom lokalitetu izgubili živote. Konačno odredište je Ruda Glava gdje će za sve učesnike biti održan historijski sat i prigodno druženje – kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić.

Istočna Bosna