06
Juni

Nana Fata Orlović se priprema za odlazak na hadž: Još nekoliko dana do ostvarenja najveće želje

Published in Istočna Bosna

Bosanskoj heroini Fati Orlović ove godine će konačno biti ispunjena jedna od najvećih želja, a to je odlazak na hadž. Nana se ovih dana priprema za daleki put i obavljanje pete islamske dužnosti.

 

Nakon dvodecenijske borbe vezano za izmještanje ilegalno izgrađene crkve u njenom dvorištu, nana Fata Orlović počela je živjeti spokojno. Dane provodi u svojoj kući u Konjević Polju, a na živtnom putu među najvećim željama joj je i odlazak na hadž.

 

U prvobitnom pokušaju prošle godine nije uspjela zbog pandemije koronavirusa te ograničenja koja su bila na snazi, međutim, svoj nijet je prenijela u 2023. Dok ispija svoju poslijepodnevnu kafu, za Klix.ba ističe da je to bila Allahova volja kojoj se pokorila.

 

"Dvadeset i pet godina sam čekala da crkva iz mog dvorišta bude izmještena. Hvala Bogu to se sve završilo u najboljem redu jer više nisam imala snage da se svađam. Konačno sam počela mirno živjeti, a nakon te borbe najveća želja mi je postala odlazak na hadž. Ovo je ujedno i moja velika obaveza te mi je drago jer ću je konačno ostvariti", kaže nam Orlović.

 

Nana Fata je mnogo posvećena vjeri, a kako nam priča, ona joj je pomogla da se nađe na pravom, Allahovom putu.

 

"Lijepi Allah mi je sve ranije 'veoma lijepo završio', a sada ga molim da mi i na ovom putu pomogne. Pokorna njemu, dužna sam da obavim i ovu vjersku dužnost. Mislim da je vrijeme da i ja počnem lijepo živjeti. Period od 25 godina koji je iza mene bio mi je teži od samoga rata", ističe Orlović.

 

Bosanska heroina u vihoru rata je izgubila 22 člana šire porodice, ubili su joj i muža Šaćira, a sama je ostala sa sedmero djece. Veći dio njih živi izvan granica Bosne i Hercegovine, međutim, ovih dana se okupljaju u porodičnom domu u Konjević Polju.

 

"Djeca mi dolaze, imam ih priliku vidjeti i zbog toga sam sretna. U predstojeću nedjelju u mojoj kući će biti obavljena dova, pozvala sam mnoge da mi dođu. Hvala svima koji dođu, ali i onima koji ne budu u prilici jer najvažniji je nijet. Meni često kažu da se moram svakome pokoriti, ali ja odgovaram da nije tako. Pokorna sam jedino Allahu i upravo zbog toga i idem na hadž, kako bi moja pokora bila još jača", nastavlja Orlović koju i danas zdravlje dobro služi.

 

Petu islamsku dužnost nana Fata će obaviti u pratnji svoje kćerke Zlatke koja živi u Sjedinjenim Američkim Državama. One će se naći u prvoj grupi vjernika koji odlaze iz Bosne o Hercegovine.

 

Buduće hadžije prije odlaska, ali i nakon obavljanja vjerske dužnosti, upućuju posebne poruke. Tako je i u slučaju nane Fate, koja ukazuje na to da svi moramo biti prije svega dobri ljudi.

 

"Molim naš lijepi narod da se suzdrži od loših stvari. Bitno je da se vole, da se bespotrebno ne svađaju jer svi moramo imati razumijevanja jedni prema drugima. Moja je poruka da druge vole podjednako kao i sebe, da svima pomognu, a ne nanose zlo. Svi mi griješimo, ali je potrebno da se vratimo na pravi put. U tome pomaže i vjera. Svakome bih kazala da se pokori Allahu jer samo tako nam može biti bolje", poručuje Orlović.

 

Nakon okončanja rata, nana Fata je prošla kroz izuzetno teške životne situacije, a kako nam danas kaže, u velikoj borbi najveću snagu joj je davala upravo vjera.

 

"Na obavljanje vjerskih dužnosti usmjerili su me roditelji, od kojih sam u djetinjstvu naučila mnogo dobrih stvari. Njihove riječi pratit ću dokad god budem živa. Prvenstveno su me naučili to kako da budem dobra osoba, koja nikome ne želi zlo. Na takav način sam i ja usmjeravala svoju djecu za koju sam se trudila da imaju čist obraz. Uz Allahova usmjerenja, današnjim roditeljima savjetujem da brinu o svojoj djeci, posebno ženskoj jer su vremena u kojima živimo izuzetno teška", savjetuje Orlović.

 

Ovu staricu danas najviše rastužuje to što iz Bosne i Hercegovine odlazi sve veći broj mladih. Nada se boljim vremenima u kojima će ambijent za život u ovoj državi biti kvalitetniji.

 

"Mnoge države sam obišla, ali nijedna nije kao Bosna. Šteta je jer nam odlaze mladi koji napuštaju svoja imanja. Odavdje idu školovani, a ostaju nepismeni i nije mi drago. Nadležni moraju pogledati mlade, kako nam ne bi odlazlili. Nadam se da će se školovani ipak moći izdići i da će nas povesti naprijed", zaključuje Orlović.

 

Fata Orlović bh. ali i svjetskoj javnosti prepoznatljiva je po borbi za izmještanje nelegalno sagrađene crkve u dvorištu njene porodične kuće u Konjević Polju. Nakon dvodecenijske borbe, taj vjerski objekat je uklonjen, a u svojoj avliji nakon toga je posadila cvijeće i zasijala baštu.

 

Klix.ba

Istočna Bosna