30
Maj

U Srebrenici će 11. jula biti ukopano 19 žrtava genocida

Published in Istočna Bosna
U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je održan radni sastanak rukovodstva Organizacionog odbora i predsjednika pododbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine.
 
Na sastanku je razgovarano o pripremama za obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici te konstatovano da teku prema planu. 
 
- Možemo reći da idu pripreme prema planu i očekujemo da će sve biti spremno za obilježavanje 28. godišnjice genocida. Pred nama je događaj koji iziskuje dosta truda i rada, ali na vrijeme smo počeli - istakao je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić, koji je najavio da će uskoro biti održana i sjednica Organizacionog odbora. 
 
I ove godine "Marš mira" je jedna od najmasovnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida, a ove godine se očekuje veći broj učesnika nego ranijih godina. Pretpostavka je da će u "Maršu mira" učestvovati nekoliko hiljada učesnika. 
 
Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine do sada je identifikovano 19 žrtava genocida za dženazu 11. jula 2023. godine, saopćeno je iz Organizacionog odboraza obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica. 

Istočna Bosna