22
April

Klanjana kolektivna dženaza u Vlasenici, vječni smiraj pronašao i 13-godišnji Rahman

Published in Istočna Bosna

Dženaza-namaz predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a nakon klanjanja prisutnima je, između ostalog, rekao da u Vlasenici ima dosta poteškoća
Devetnaesta kolektivna dženaza klanjana je danas na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, kada je dženaza-namaz predvodio tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

 

Vječni smiraj pronašli su Osmo Efendić (rođen 1961. godine) i 13-godišnji Rahman Hrnjić.

 

Šta da kažem poslije 31 godine. Ubili su mi sina od 13 godina. Sad samo znam da imamo njegov mezar - rekla je Sadika Hrnjić, majka mučki ubijenog Rahmana.


Šemso Efendić je stigao iz Amerike i jedini je preživjeli od osmorice braće Efendića.

 

Danas ukopavam sedmog brata Osmu. Sedam braće Efendića je ovdje i jedan bratić. Osmo je pronađen na masovnom stratištu u Pelemišima. Svaka riječ u ovom trenutku je suvišna. Ja sam nekim čudom ostao živ - kaže Šemso Efendić.


Federalni ministar za izbjegla i raseljena lica Edin Ramić naglasio je da je Vlasenica mjesto ogromnog stradavanja Bošnjaka i da moramo čuvati kolektivno sjećanje na žrtve agresije.

 

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković komentarisao je činjenicu da je načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević, koji je optužen za najmonstruoznije zločine. Suđenje je u toku pred Sudom BiH.

 

To je naša žalosna činjenica. Dosta je ljudi u institucijama koji su optuživani i procesuirani za zločine. To je naša realnost i sve je manje onih koji žele svjedočiti o zločinima i tužilaštva se manje bave time što je za mene civilizacijski poraz za sve nas - rekao je Duraković.


Dženaza-namaz predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a nakon klanjanja prisutnima je, između ostalog, rekao da u Vlasenici ima dosta poteškoća.

 

Pozivamo i naše državnike, pozivamo i predstavnike organizacija međunarodne zajednice, na veću budnost i pažnju kada je riječ o Vlasenici, ali i svakoj drugoj sličnoj sredini. Ovdje se pokušava i dan danas fabricirati neistina o tome kako je postojala krivnja Bošnjaka u Vlasenici. Braćo i sestre zar su nekome mogla biti kriva djeca u Vlasenici. Ovdje je agresor planirao zločin velikih razmjera. Između hiljada ubijenih Bošnjaka, među njima je 264 djece i maloljetnika. Jedan od dječaka koji je ubijen je ovdje ispred nas na tabutu. Imao je samo 13 godina. Ne smiju djeca ponovo biti nečija žrtva - rekao je Vahid ef. Fazlović.
U Vlasenici je u proljeće i ljeto 1992. godine ubijeno oko 2.500 Bošnjaka. Za monstruozne zločine pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić, Predrag Bastah i Goran Višković. U Sudu BiH trenutno se vodi postupak protiv više osoba optuženih za zločine u Vlasenici.

Last modified on subota, 22 April 2023 20:06

Istočna Bosna