19
Mart

Porodice sedam žrtava genocida u Srebrenici dale saglasnost za njihov ukop 11. jula

Published in Istočna Bosna

U ovim slučajevima radi o malom broju skeletnih ostataka koji su do sada pronađeni, pa porodice odlučuju ipak da sačekaju još neko vrijeme u nadi da će se u narednom periodu pronaći ostali dijelovi skeleta njihovih najmilijih. 

 

 

Do sada su porodice sedam žrtava genocida počinjenog u Srebrenici dale saglasnost za njihov ukop na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari 11. jula ove godine.

 

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da se u Podrinje identifikacionom projektu nalaze posmrtni ostaci još 30 žrtava genocida koje su identificirane i putem DNK metode i od strane njihovih porodica, ali saglasnost za ukop ovih žrtava porodice još uvijek nisu dale.

 

Pojasnila je da se u ovim slučajevima radi o malom broju skeletnih ostataka koji su do sada pronađeni, pa porodice odlučuju ipak da sačekaju još neko vrijeme u nadi da će se u narednom periodu pronaći ostali dijelovi skeleta njihovih najmilijih.

 

Istovremeno, navela je ona, tu su i posmrtni ostaci još 92 žrtve iz čijih posmrtnih ostataka je izolovan DNK, ali podudaranja s uzorcima krvi članova porodica žrtava i dalje nema, te ih do sada nije bilo moguće identificirati.

 

Last modified on petak, 31 Mart 2023 22:35

Istočna Bosna