- Istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na terenu u mjestu Gornja Crnča, općina Višegrad, gdje po nalogu tužioca koordinira rad svih službenih lica, koja učestvuju u procesu ekshumacije i traženja nestalih osoba. Na navedenoj lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, a potraga se nastavlja - navodi Tužilaštvo BiH.

 

Podaci o mogućoj lokaciji na kojoj se nalaze tijela, dodali su, dobijeni su zajedničkim aktivnostima i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, SIPA-e i Instituta za nestale osobe BiH, a lokalitet se nalazi u blizini mjesta, gdje su prije 4 mjeseca također pronađeni posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

 

 

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci će radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize biti upućeni u kosturnicu u Goraždu.

 
 
 

- Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, a tačan identitet bit će utvrđen nakon DNK analize - navodi se u saopćenju.

 

Na ekshumaciji, koju vodi istražilac Tužilaštva BiH, učestvuju ljekar patolog sudske medicine, predstavnik Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH, predstavnik Instituta za nestale osobe BiH, potrebni radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici MUP-a RS-a PS Višegrad.