Pravo glasa ima 18.886 građana, koji će moći da se izjasne na 32 redovna biračka mjesta, koja su otvorena u 7.00, a bit će zatvorena u 19.00 sati.

 

Na području općine Bratunac je 18.886 registrovanih birača, od kojih 14.947 na redovnom biračkom mjestu, 784 su osobe koje glasaju u odsustvu, te 3.155 glasača putem pošte.

 

Skupština Općine Bratunac je 7. jula, glasovima 19 prisustnih od ukupno 25 odbornika, donijela odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika ove lokalne zajednice, kojom je definisano da će se građani o opozivu izjašnjavati danas, 7. augusta.

 

Kao razlozi za opoziv navedeni su potpuni izostanak saradnje načelnika sa Skupštinom Općine, veliko povećanje dugova i neizmirenih obaveza Općine Bratunac u posljednjih nekoliko mjeseci, nezakonito zapošljavanje, neizvršenje predizbornih obećanja i projekata čija je realizacija bila u toku prije 18 mjeseci kada je Rankić preuzeo dužnost.

 

Iz budžetskih rezervi Općine osigurano je 90.000 KM za sprovođenje referenduma o povjerenju Rankiću.

 

Općinski odbor SDA Bratunac je 1. augusta obavjestio javnost da su Bošnjaci Bratunca, sedam dana pred zakazani referendum za opoziv načelnika općine Bratunac Srđana Rankića, pod snažnim pritiskom, ucjenama pa i prijetnjama da ne bi glasali za njegov opoziv.

 

- Od onih koji su svih ovih godina zagovarali protjerivanje Bošnjaka iz lokalne vlasti, koji su se drznuli skrnaviti mjesto počinjenja genocida, koji su pokušali izazvati incident prilikom obilježavanja sjećanja na žrtve genocida, ništa bolje nije ni za očekivati. Pozivamo sve Bošnjake i druge dobronamjerne građane Bratunca koji žive u Bratuncu i izvan Bosne i Hercegovine da ne podlegnu pritiscima i ucjenama, već da hrabro i odlučno glasaju za opoziv aktuelnog načelnika - saopćili su tada iz OO SDA Bratunac.