Pored objekta Lovačkog doma u kojem su u maju 1992. godine zarobljena 42 Bošnjaka iz grada i okolnih sela, položeno je cvijeće i proučena dova.

 

Preživjeli i članovi porodica ubijenih pozvali su da tijela ubijenih konačno budu pronađena i dostojno ukopana, krivci kažnjeni, a mlađe generacije svih nacionalnosti izgrade bolju državu Bosnu i Hercegovinu.

 

Izet Kešan trenutno živi u Njemačkoj, a na Mostini su ubijeni njegov amidža, amidžići, rođak, komšije i sugrađani. Zarobljeni su u grupi koja je iz okupiranog Čajniča pokušala pobjeći prema Pljevljima, nakon što su iz šume izašli na cestu gdje ih je presreo prvi komšija.

 

 

- I onda ih je potrpao da se tako izrazim, u to vozilo i odvezao u Čajniče. Kako smo saznali, pretpostavljam i većina drugih znaju, da su tamo ispitivani dugo. Da li su premlaćivani? Znamo samo da su im oduzete sve stvari, čak i pare koje su imali i tako dalje. Poslije toga znamo svi nažalost taj tužni kraj - rekao je Kešan.

 

U maju 1992. godine ubijen je i otac Hanke Jelašković, koji je do posljednjeg dana radio u fabrici u mjestu Luke.

 

- On je došao kući i rekao da mora ići do grada da donese potvrdu da nema oružja na svoje ime, da mu mogu dati brašno. Na Lukama je radio u pilani. Došao je kući, pozdravio se s nama, skinuo sat s ruke, čakiju, iz džepa izvadio novčanik i rekao da mora ići. Mama je rekla da povede sestru Nizamu, ona je mlađa devet godina. Ako šta bude da ona može doći nama da kaže. Ona se vratila nakon nekog vremena, sama bez njega i ispričala nam da je ostavio iza jednog ćoška. Odatle je vidjela da je Milun Kornjača babu gurnuo tamo u prostoriju i rekao 'Tebe treba zaklati' - ispričala je Jelašković.

 

Obilježavanjem tužne godišnjice Čajničani poručuju da neće zaboraviti svoje najdraže, niti odustati od borbe za istinu, a na mjestu zločina planiraju izgradnju spomen – obilježja koje će trajno čuvati sjećanja na nevino stradale civile iz ovog kraja.

 

 

- Naša dužnost i naša obaveza je da njegujemo sjećanje na naše nevino ubijene, na naše šehide širom naše domovine, a naravno tako isto i ovdje u Čajniču, na Mostini. Ono što želim da kažem da ću sebi staviti u zadatak, svim ljudima u izvršnom odboru i tako dalje, mi moramo raditi da ovdje, upravo na ovom lokalitetu, na Mostini da imamo kakvo takvo spomen – obilježje - poručio je Avdo ef. Šišić, glavni imam Medžlisa IZ Čajniče.

 

Pred duše žrtava ratnih zločina u Čajniču proučen je jasin, a u Mir Muhamedovoj džamiji u centru grada klanjan je podne namaz.