04
Februar

JESMO LI SPREMNI ZA BORBU PROTIV KORONAVIRUSA?

Published in Svijet

Koronavirus trenutno je top tema u svim svjetskim medijima. Iako se radi o virusu koji je zarazio 2% Kineskog stanovništva, virusa koji je usmrtio nekoliko stotina ljudi u svijetu, u našu zemlju nije stigao. Na svu sreću kažu građani Sarajeva. Pojedine institucije već su spremne. Postoji plan tretiranja osoba koje imaju naznaku Koronavirusa i u skladu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom će i postupati.

 

Hayat
 

Piše: Emerin Ahmetašević

 

Kantonalne vlade počele su formirati krizne štabove za pračenje, djelovanje i informiranje građana o poduzetim radnjama u vezi pojave koronavirusa u našoj zemlji. Do danas nije bilo zabilježenih pojava inficiranih osoba ovim virusom, a u Kantonu Sarajevu već se uspostavio sistem brzog djelovanja. Državna ministrica civilnih poslova kaže-nema razloga za panika, službe na granicama rade provjere.

 

Slijedom preporuka federalnog ministarstva zdravstva – Kanton Sarajevo prvo je formiralo krizni štab za praćenje i analizu situacije od Koronavirusa. Već se prate dvije grupe građana. To su državljani BiH koji dolaze iz Kine, i kineski državljani koji duži period borave u Federaciji. Sistem je kaže šefica kriznog štaba uspostavljen.

 
  • Higijensko-epidemiološke službe dobiju informaciju, dakle telefonsku infromaciju od tog bolesnika ili nekoga ko ima simptom i dalje pružamo algoritam putem pacijenta, stupamo u kontakt sa zdravstvenim službama, radi se klinički pregled. Odluka je da se radi u kući ispitanika i onda se dalje u ovisnosti od težine simprtoma ide ka hospitalnim kapacitetima – kaže za Hayat Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS i šefica kriznog štaba.

Krizni štab formiran je i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

 

  • Krizni stožer ima zadaću pratiti šta se događa, donositi određene mjere, i informirati pučanstvo šta se ustvari događa – objašnjava Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK

Na svim graničnim prijelazima granična policija i sanitarni inspektori rade svoj posao – kaže Ankica Gudeljević državna ministrica civilnih poslova.

 

  • Svakog putnika koji dolazi iz Kine evidentira i provjerava na način da popunjava odgovarajući upitnik. Na temelju dobivenih podataka odlučuje se o daljnjem postupanju tijekom njihovog boravka u BiH odnosno eventualnoj potrebi stavljanja pod epidemiočoški nadzor.

Federalni zavod za javno zdravstvo je prije nekoliko dana objavio preporuke s ciljem spriječavanja širenja respiratornih infekcija.

 

• Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.
• Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.
• Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.
• Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, prethodno zdravstvenom djelatniku naglasite historiju putovanja.
• Kada posjećujete tržnicu u područjima koja imaju iskustvo sa novim korona virusom, izbjegavajte direktne nezaštićene kontakte sa živim životinjama i površine koje su u kontaktu sa istim.
• Izbjegavajte konzumaciju sirovih i nedovoljno kuhanih proizvoda životinjskog porijekla.
• Sirovo meso, mlijeko i životinjske iznutrice treba tretirati s oprezom, izbjegavati križnu kontaminaciju s nedovoljno termički obrađenom hranom, u skladu sa dobrom praksom o sigurnosti hrane.

 

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo kazali su da su u kontaktu sa svim nadležnim institucijama, te su poduzete sve predviđene mjere kako bi smanjili izloženost i mogućnost prijenosa oboljenja koronavirusa. Svi zaposlenici koji su u direktnom kontaktu sa putnicima nose maske, rukavice i drugu zaštitnu opremu.

Last modified on utorak, 04 Februar 2020 19:57

Istočna Bosna