07
April

Zahtjev SAD-a urodio plodom: Izraelska vojska objavila da se povukla iz jednog grada u Gazi

Published in Svijet

Izraelska vojska objavila je da se povukla iz Khan Younisa na jugu Gaze, gdje su oko četiri mjeseca trajali kopneni napadi.

 

Glasnogovornik je kazao da je 98. divizija izraelske vojske, koja je izvela napad na Khan Younis, završila misiju u tom regionu. Divizija se sinoć u potpunosti povukla iz Pojasa Gaze gdje će i dalje ostati samo brigada Nahal.

 

Kako javljaju izraelski mediji, brigada Nahal će ostati u regionu kako bi spriječila povratak civila na sjever Gaze. Prema pisanju lista "Haaretz", povlačenje iz Khan Younisa omogućit će Palestincima koji su šest mjeseci bili raseljeni zbog izraelskih napada u Gazi i sklonili se u Rafah, da se vrate svojim domovima.

 

Prema navodima medija, vojska, koja tvrdi da se povukla zbog okončanja obavještajnih i napadačkih akcija u Khan Younisu, odbacila je tvrdnju da je povlačenje rezultat američkog zahtjeva upućenog izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu.

 

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi. U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 33.175, a povrijeđeno 75.886 ljudi.

Istočna Bosna